X
Julkaistu: 04.06.2021

Lujabetoni näyttää tietä kohti hiilineutraaliutta – uusi vähähiilinen betoni leikkaa CO2-päästöt puoleen

Puolet pois VHB

Lujabetoni marssii etujoukoissa kohti rakennustoimialan hiilineutraaliutta tuomalla Suomen markkinoille huippulaatuiseen eurooppalaiseen sementtiin perustuvan Luja-Vähähiilibetonin, joka puolittaa toimitetun valmisbetonin CO2-jalanjäljen.

Uusi Luja-Vähähiilibetoni -tuoteperhe perustuu eurooppalaiseen korkealaatuiseen sementtiin, jonka valmistuksen CO2-päästöt ovat jopa
70 % perinteisiä sementtejä alhaisempia. Päästövähennys perustuu kiertotalouteen ja eurooppalaisten terästeollisuuden sivuvirtojen hyödyntämiseen.

– Käyttämällä tätä sementtiä betonin valmistuksessamme puolitamme tai jopa yli puolitamme toimitetun valmisbetonin CO2-jalanjäljen. Tämä mahdollistaa aidosti vähähiilisen betonirakentamisen, jolla päästään jopa puukerrostalojen CO2-päästötason alle, kertoo Lujabetonin toimitusjohtaja Mikko Isotalo.

Sementti on betonin tärkein raaka-aine ja samalla se on betonin raaka-aine, jonka valmistuksen polttoprosessin yhteydessä syntyy valtaosa betonin ilmastopäästöistä. Suomen betonitoimialan tavoite on nollata CO2-päästönsä vuoteen 2050 mennessä ja toimiala tekeekin ponnekkaasti työtä tavoitteen saavuttamiseksi. Lujabetoni on etsinyt nopeita keinoja päästöjen minimointiin ja löytänyt ratkaisun todellisten CO2-päästöjen merkittävään pienentämiseen maahantuomansa korkealaatuisen sementin avulla.

– Me haluamme olla kehittämässä uusia tapoja betonirakentamisen CO2-päästöjen nollaamiseen. Suomen kaiken betonituotannon päästöt ovat noin 2 % Suomen CO2–päästöistä, sisältäen sementin päästöt, mutta sekin on liikaa ja tulee nollata. Siksi tuomme nyt markkinoille oman Luja-Vähähiilibetonin, jossa CO2-haaste on jo puoliksi ratkaistu, Isotalo painottaa.

Luja-Vähähiilibetonissa käytetyn sementin tekninen euronormiluokitus on CEM III/B SR-LH. Se on vahvasti GGBFS:llä seostettu sementti. GGBFS on shokkijäähdytettyä ja jauhettua masuunikuonaa, eli terästeollisuuden sivuvirtatuotetta, jonka CO2-päästö on hyvin matala.

Luja-Vähähiilibetoni on ehdottomasti tulevaisuuden betoni, joka tulee saataville jo nyt. Luja-Vähähiilibetoni soveltuu moninaisiin rakennuskohteisiin. Betonin alkulujuuden kehitys on hieman normaalia rauhallisempaa, loppulujuuksien ollessa korkealla tasolla.

– Meillä on jo soveltuva kiihdytinratkaisu kumppanuustuotekehityksessä, minkä ansiosta uskomme Luja-Vähähiilibetonin soveltuvan lähitulevaisuudessa myös nopearytmiseen asuntorakentamiseen sekä vaativaankin elementtituotantoon. Jatkamme myös toimia tehdasverkostomme omien CO2-päästöjen vähentämiseksi, Isotalo sanoo.

Lujabetoni tuo sementin maahan osakkuusyrityksensä Scandinavian Cement Oy:n toimesta. Toimitusvarmuuden takaa luotettava materiaalin toimitus- ja logistiikkaketju yhtiön Haminan terminaaliin sekä 15 vuoden vahva tuontikokemus.

Yhteystiedot medialle:
Lujabetoni Oy, toimitusjohtaja Mikko Isotalo, mikko.isotalo@luja.fi, p. 044 585 2305
Toimitukset: yksikönjohtaja Markus Haatainen, markus.haatainen@luja.fi, p. 044 585 2476

Vähähiilibetoni logo

Luja-Vähähiilibetoniin voit tutustua tarkemmin täällä.

Julkaistu: 26.09.2023

Lujabetoni mukana kehittämässä Laakson yhteissairaalan jättihankkeen elementtirunkoa

Lujabetoni on ensimmäinen betonielementtitoimittaja, joka osallistuu yhteistoiminnalliseen allianssiin ns. allianssisopimusmallilla. Hankkeen päätoteuttajana toimii SRV Rakennus Oy. Solmittu kehityssopimus koskee Helsinkiin rakennettavan Laakson yhteissairaalan päärakennuksen runkoa. Lujabetonin toimitussisällön laajuus määritellään toteutusvaiheen tilauksessa, alustavien suunnitelmien mukaan tulossa on julkisivu-, väliseinä- ja ontelolaattaelementtejä sekä kahden vuoden työllistävää vaikutusta toimittaville betonitehtaille.

Lue lisää
Julkaistu: 19.09.2023

Turvallinen toimitusketju Lujabetonilla

Betonin ja betonisten rakennuselementtien sekä tuotteiden toimitusketjuun kuuluu useita tahoja, joiden työturvallisuusseikkojen huomioiminen leikkaa läpi koko linjan. Projektien onnistuminen turvallisesti vaatii jokaiselta vaiheelta osaamista ja sitoutumista yhteisiin tavoitteisiin, sekä toimintamalleihin.

Lue lisää
Lisää uutisia