X
Julkaistu: 12.08.2024

Lujabetonin pienpaalut laajassa käytössä voimalinjaverkoston rakentamisessa

Voimalinjaverkostoon panostetaan nyt voimakkaasti, jotta tulevaisuuden vihreä siirtymä olisi mahdollinen ja Suomen sähkösiirtokapasiteetti riittävä. Lujabetonin itse kehittämä tuote, pienpaalu, on tärkeässä roolissa voimalinjarakentamisen pohjapaalutuksissa.

Viimeisin käynnissä oleva pienpaaluhanke on Neliyhtymän linjatyömaa Forssa-Huittinen -linjavälillä, jossa Fingrid Oyj rakentaa uuden 400+110 kV voimajohdon ja purkaa vanhan 110 kV voimajohdon. Tämä uusi johto sijoittuu pääosin vanhan johdon paikalle. Paalutustyön tilaajana on toiminut Keski-Suomen Betonirakenne ja paalujen lyönnistä vastaa Neliyhtymä.

– Vuosien tiivis yhteistyö Lujabetonin kanssa on ollut mutkatonta ja merkityksellistä. Paalutuskohteet rajoitetuissa korkeuksissa ovat haastaneet meitä tuotekehittelyssä. Voisikin sanoa, että juuri voimajohtotyömaat ovat toimineet inspiraation lähteenä paalutuslaitteiden kehitystyössä. Lujabetonin pienpaalu ja Neliyhtymän ketterä kalusto on näppärä yhdistelmä vaativissakin olosuhteissa, toteaa Neliyhtymän toimitusjohtaja Petri Sundberg.

Lujabetonin pienpaalu on yrityksen oman tuotekehityksen tulos: vakiopituinen ja aina jatkettavissa oleva pienen poikkileikkausalan teräsbetonipaalu. Pienpaalu taipuu omakotirakentamisesta erikoisrakentamiseen ja sen erityiseksi vahvuusalueeksi ovat osoittautuneet voimalinjarakentamisen perustukset, joiden hankalissa maasto-oloissa pienpaalun edut pääsevät oikeuksiinsa. Pienpaalun maahan lyömisessä käytettävä konekalusto on lisäksi huomattavasti perinteistä paalutuskalustoa kevyempää ja kompaktimpaa.

– Tuotteena Luja-pienpaalu on erinomainen, sillä se yhdistää teräspaalujen ja teräsbetonipaalujen parhaat ominaisuudet. Kaikki paalut ovat liitososiensa ansiosta jatkettavia, mikä minimoi hukan ja varmistaa aina oikean pituuden. Pienpaalu toimii paitsi kovaan maahan asti lyötävänä paaluna, myös kitkapaaluna, jolloin kuormat välittyvät tehokkaasti maapohjaan, vaikka kovaa maapohjaa ei paalua lyötäessä löytyisikään. Tämä ominaisuus pitää paalun pituudet maastossa kohtuullisina, kertoo Lujabetonin tehdaspäällikkö Jorma Ilkka.

Lujabetonin pienpaalut soveltuvat erityisen hyvin haastaviin maasto-olosuhteisiin, joissa muunlaiset ratkaisut ovat vaikeita toteuttaa. Pienpaalujen kompakti koko ja helppo käsiteltävyys mahdollistavat niiden käytön myös tiettömien taipaleiden takana sijaitsevissa kohteissa, joihin raskaalla kalustolla ei pääse.

– Pienpaalun ominaisuudet ovatkin taanneet sille kovan menekin voimalinjarakentamisessa ympärivuotisesti, Jorma Ilkka toteaa.

 

Yhteystiedot:

Lujabetoni Oy, tehdaspäällikkö Jorma Ilkka, jorma.ilkka@luja.fi, p. 044 585 2280

Lujabetoni Oy, yksikönjohtaja Tuomo Eilola, tuomo.eilola@luja.fi, p. 044 585 2407

 Kuvat: Neliyhtymän arkisto

Julkaistu: 26.06.2024

Lujabetonin ja YBT:n omistama betonielementtiyritys Prefabmästarna Sverige AB on tehnyt merkittävän yrityskaupan – Laajentaa kapasiteettiaan tulevia Pohjois-Ruotsin teollisuushankkeita varten

Vihreän siirtymän teollisuusinvestointien myötä Prefabmästarna Sverige AB näkee betonielementtimarkkinoiden kasvavan Pohjois-Ruotsissa. Vastatakseen kasvaviin tarpeisiin yritys on jatkuvasti kehittänyt olemassa olevaa elementtiliiketoimintaansa Öjebynissä ja vahvistaakseen edelleen asemaansa yhtiö on hankkinut 100 % Norsjö Betong AB:n osakkeista yrityskaupalla 25.6.2024. Prefabmästarna Sverigen liikevaihto oli noin 26 M€ vuonna 2023 ja Norsjö Betongin liikevaihto noin 6 M€.

Lue lisää
Lisää uutisia