X
Julkaistu: 01.09.2023

Betonielementtien vähähiilisyysluokitus tulossa – Lujabetoni toimittaa vähähiilisiä betonielementtejä Vantaalle

Syksyn 2023 aikana Suomen Betoniyhdistys (BY) lanseeraa elementtibetoneille vähähiilisyysluokituksen ja laskurin, joiden avulla alan toimijoille saadaan yhdenvertainen luokitus. Vastaava laskuri on tällä hetkellä käytössä valmisbetoneille. Lujabetonin valmisbetoneilla on vähähiilisertifikaatti ja luokituksen julkaisun myötä myös Lujabetonin betonielementit tulevat saamaan vähähiilisertifikaatit.

Lujabetoni toimittaa Firan VAV Asunnot Oy:lle rakentaman Retiisikuja-kohteen ontelolaatat ja talotekniikkaelementit vähähiilisinä, mikä tarkoittaa näiden tuotteiden osalta jopa
40 % pienempiä hiilidioksidipäästöjä. Kyseessä on kokonaisvaltainen elementtitoimitus, sillä Lujabetoni toimittaa myös hankkeen kaikki betonielementit (poislukien portaat). Myös ulkoseinäelementtien ikkunat asennetaan tehtaalla.

VAV Asunnot Oy:n Retiisikuja-kohteen rakentamisessa noudatetaan tiukkoja ympäristövaatimuksia aina materiaalivalinnoista energialuokkaan. Rakennus noudattaa Joutsenmerkin ympäristövaatimuksia. Näin varmistetaan, että asuintalo on ympäristöystävällinen koko sen elinkaaren ajan rakentamisesta materiaalien kierrätykseen asti.

Myös kaikki Lujabetonin kohteeseen toimittamat betonielementit, ontelolaatat ja hormielementit täyttävät Joutsenmerkki-vaatimukset.

– VAV Asunnot Oy on asettanut Retiisikujan hankkeelle tavoitteeksi vähähiilisten ratkaisujen tutkimisen ja hankkeen hiilijalanjäljen pienentämisen tavanomaista rakentamista alemmalle tasolle. Vähähiilisyystavoitteiden lisäksi hankkeelle haetaan myös Joutsenmerkkiä. Lujabetonin vähähiiliset ratkaisut ovat tärkeässä asemassa sekä hiilijalanjäljen pienentämisessä, että Joutsenmerkkitavoitteiden saavuttamisessa, sanoo projektipäällikkö Juho-Pekka Koski Firalta.

– Vähähiilibetonin kehitystyössä olemme kehittäneet keinoja sementin osuuden pienentämiseen betonista. Korvaavia raaka-aineita testaamalla ja reseptiikkaa hiomalla olemme päässeet optimitilanteeseen, jossa pienennämme betonin hiilijalanjälkeä vaikuttamatta tuotantoprosessiin, Lujabetonin kehityspäällikkö Olli Voutilainen sanoo.

– Käyttämällä vähähiilisiä betonielementtejä rakennushankkeissa voidaan merkittävästi vähentää rakennusten elinkaaren aikaista hiilijalanjälkea ja samalla edistää kestävää kehitystä ja ilmastonmuutoksen torjuntaa, sanoo Olli Voutilainen.

 

Yhteystiedot, Lujabetoni Oy
Kehityspäällikkö Olli Voutilainen, olli.voutilainen@luja.fi, p. 044 585 2029
Myyntijohtaja, elementtiyksikkö, Sami Nummela, sami.nummela@luja.fi, p. 044 585 2481
Aluemyyntipäällikkö Asunnot, Etelä-Suomi, Aaro Forss, aaro.forss@luja.fi, p. 044 585 2106

Kuva: Havainnekuva kohteesta

Lisää uutisia