X
Julkaistu: 14.06.2023

Lujabetoni aloitti tuulivoimaelementtien tuotannon

Lujabetonin Kärsämäen tuulivoimaelementtitehtaan investointivaihe on valmis ja tuotanto on alkanut. First Casting –tapahtumaa juhlittiin yhdessä Nordex SE:n johdon kanssa 13.6.2023 Kärsämäen tehtaalla. Nordex rakentaa Suomeen tuulipuistoja, joihin Lujabetonin tuulivoimaelementtejä valmistetaan ja toimitetaan.

Lujabetonin merkittävä investointi on nyt käyttövaiheessa ja kotimaisten betonitornien valmistus on alkanut. – Aiemmin lähinnä tuulivoimaloiden paikallavaluperustukset ovat olleet kotimaista tuotantoa, mutta nyt tornielementtituotannon myötä voimaloiden kotimaisuusaste ottaa merkittävän hyppäyksen. Arviomme mukaan kotimaisten tornien määrä edustaa jopa noin 15 %:a vuonna 2024 rakennettavasta tuuliturbiinikapasiteetista, kertoo Lujabetonin betonituoteyksikön johtaja Tuomo Eilola.

Kärsämäen uuden tuulivoimaelementtitehtaan ensimmäiset toimitukset toimitetaan Pohjois-Pohjanmaalle Oulaisiin, jonne Nordex rakentaa 25 tuulivoimalaa Karahkan tuulivoimapuistoon. Tornien asennukset suoritetaan kevätkesällä 2024.

– Aloitimme elementtien tuotannon päivälleen suunniteltuna aikana, vaikka pääsimme käynnistämään tehtaan rakentamisen vasta viime lokakuun puolessa välissä. Samalla tuotantoprosessi ja tuote ovat tuoneet paljon uutta koko betonielementtialalle. Koko betonirakenteiden valmistuksen laadunvarmistusprosessi on ennätyksellisen korkealla tasolla ja käytössämme on äärimmäisen korkealujuuksinen itsetiivistyvä, säänkestävä betoni, kertoo Eilola.

– Meillä on ilo juhlia tänään Kärsämäen tehtaan suurta yhteisinvestointia First Casting -tilaisuudessa yhteistyökumppanimme Lujabetonin kanssa. Suomi on yksi vihreän siirtymän globaaleista hot spoteista, ja olemme ylpeitä voidessamme hyödyntää johtavaa betonihybriditorniteknologiaamme näillä markkinoilla, luoden työpaikkoja ja tuomalla huipputeknologiaa asiakkaillemme. Luotamme siihen, että betonihybriditornit nousevat yhä korkeammalle ja tarjoavat parasta lisäarvoa asiakkaillemme Suomessa myös tulevaisuudessa, sanoi tilaisuudessa Javier Alvarez Yoldi, Vice President Concrete Tower, Nordex.

Tuulivoimaelementtien tuotanto on Lujabetonille hyvin kiinnostava ja merkittävä uusi aluevaltaus.
– Tarjoamme seuraavia kohteita aktiivisesti ja näemme kotimaisen tuotannon kilpailukyvyn hyvänä. Kärsämäen investoinnin suoritimme investointirakentamisen ennätysajassa ja olemme valmiita huomattavasti nykyistä suurempaankin tuotantoon, Eilola sanoo.

 

Yhteystiedot:
Lujabetoni Oy, betonituoteyksikön johtaja Tuomo Eilola,
tuomo.eilola@luja.fi, p. 044 585 2407

Kuva: First Casting -juhlatilaisuudesta 13.6.2023

Julkaistu: 26.09.2023

Lujabetoni mukana kehittämässä Laakson yhteissairaalan jättihankkeen elementtirunkoa

Lujabetoni on ensimmäinen betonielementtitoimittaja, joka osallistuu yhteistoiminnalliseen allianssiin ns. allianssisopimusmallilla. Hankkeen päätoteuttajana toimii SRV Rakennus Oy. Solmittu kehityssopimus koskee Helsinkiin rakennettavan Laakson yhteissairaalan päärakennuksen runkoa. Lujabetonin toimitussisällön laajuus määritellään toteutusvaiheen tilauksessa, alustavien suunnitelmien mukaan tulossa on julkisivu-, väliseinä- ja ontelolaattaelementtejä sekä kahden vuoden työllistävää vaikutusta toimittaville betonitehtaille.

Lue lisää
Julkaistu: 19.09.2023

Turvallinen toimitusketju Lujabetonilla

Betonin ja betonisten rakennuselementtien sekä tuotteiden toimitusketjuun kuuluu useita tahoja, joiden työturvallisuusseikkojen huomioiminen leikkaa läpi koko linjan. Projektien onnistuminen turvallisesti vaatii jokaiselta vaiheelta osaamista ja sitoutumista yhteisiin tavoitteisiin, sekä toimintamalleihin.

Lue lisää
Lisää uutisia