X
Julkaistu: 12.04.2023

Lujabetoni irtautuu maakaasusta – Taavetin betonitehtaalla käyttöön oma hakevoimala

Taavetin betonielementtitehdas on päässyt irtautumaan täysin maakaasulämmityksestä ja siirtynyt lämmityksen osalta omavaraiseksi. Tämä on tehtaan yhteyteen valmistuneen, tuotannon ylijäämäpuuta polttoaineena käyttävän hakevoimalan ansiota.

– Panostamme liiketoiminnassamme vähähiilisyyteen vähentämällä oman toimintamme energiankulutusta ja tarjoamalla asiakkaillemme entistä aktiivisemmin aidosti vähähiilisiä betonirakentamisen ratkaisuja, sanoo Lujabetonin toimitusjohtaja Mikko Isotalo.

– Betonitehtaan oma hakevoimala on yksi vihreän siirtymän askelista, joiden avulla tavoittelemme tuotannollista hiilineutraaliutta vuoteen 2040 mennessä. Vastuullisuuden nimissä on myös tärkeää päästä irtautumaan fossiilienergiasta ja etenkin maakaasusta, joka on pidemmällä aikavälillä kaikin puolin kestämätön ratkaisu. Pitkään käytimme muun Kaakkois-Suomen ohella Venäjältä tuotua maakaasua tehtaamme lämmitykseen. Tähän ei ole nyt enää tarvetta palata, emmekä palaa, Isotalo korostaa.

Taavetin tehdaspäällikkö Timo Pulkkisen mukaan oman hakevoimalan ansiosta tehtaalla on nyt saavutettu omavaraisuus kiinteistölämmityksen osalta ja tehtaan hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet merkittävästi.  –Tehtaan energiatuotannossa käytetään polttoaineena oman tehtaan sekä muutaman muun yksikön tuotannon loppuun käytetyistä valumuoteista syntyvää ylijäämäpuuta.

Hakevoimalan tuottamaa lämpöenergiaa hyödynnetään kiinteistön lämmityksen lisäksi myös tuotannossa mm. betonin valmistuksessa ja betonin valumuottien lämmityksessä.

– Vanhat lämmitysjärjestelmät, maakaasu ja sen varajärjestelmä polttoöljy, jäävät huoltovarmuussyistä paikoilleen, mutta niitä ei odoteta enää käytettävän, Pulkkinen kertoo.

Maaliskuun puolessa välissä tehdyn ylösajon jälkeen voimalakokonaisuus on toiminut moitteettomasti. Tällä hetkellä hakevoimalalla tuotetaan noin 20 % sen maksimitehoista ja lämmityskapasiteettia on runsaasti reservissä tulevien talvien kovimpiakin pakkasia varten.

Tehdaspäällikkö Pulkkinen kertoo rakennustöiden valmistuvan kokonaisuudessaan kesällä, jolloin ylijäämäbetonimoduuleista rakennettava hakevarasto valmistuu.

– Olemme nyt irtautuneet täysin maakaasun käytöstä Lujabetonilla. Tutkimme vastaavien hakevoimaloiden rakentamista muillekin tehtaillemme, Taavetin tehtaan ollessa yksi Lujabetonin kahdeksasta suuren kiinteistöpinta-alan elementtitehtaastamme. Keskitämme tutkinnan niille tehdaspaikkakunnillemme, missä kaukolämmön CO2-päästöt ovat korkeat ja kustannuksetkin korkeat, Mikko Isotalo kertoo.

 

Yhteystiedot
Lujabetoni Oy
Mikko Isotalo, toimitusjohtaja, mikko.isotalo@luja.fi, p. 044 585 2305
Timo Pulkkinen, tehdaspäällikkö, timo.pulkkinen@luja.fi, p. 044 585 2245

Kuvat: Lujabetonin Taavetin tehtaan hakevoimala

Julkaistu: 26.09.2023

Lujabetoni mukana kehittämässä Laakson yhteissairaalan jättihankkeen elementtirunkoa

Lujabetoni on ensimmäinen betonielementtitoimittaja, joka osallistuu yhteistoiminnalliseen allianssiin ns. allianssisopimusmallilla. Hankkeen päätoteuttajana toimii SRV Rakennus Oy. Solmittu kehityssopimus koskee Helsinkiin rakennettavan Laakson yhteissairaalan päärakennuksen runkoa. Lujabetonin toimitussisällön laajuus määritellään toteutusvaiheen tilauksessa, alustavien suunnitelmien mukaan tulossa on julkisivu-, väliseinä- ja ontelolaattaelementtejä sekä kahden vuoden työllistävää vaikutusta toimittaville betonitehtaille.

Lue lisää
Julkaistu: 19.09.2023

Turvallinen toimitusketju Lujabetonilla

Betonin ja betonisten rakennuselementtien sekä tuotteiden toimitusketjuun kuuluu useita tahoja, joiden työturvallisuusseikkojen huomioiminen leikkaa läpi koko linjan. Projektien onnistuminen turvallisesti vaatii jokaiselta vaiheelta osaamista ja sitoutumista yhteisiin tavoitteisiin, sekä toimintamalleihin.

Lue lisää
Lisää uutisia