X
Julkaistu: 28.03.2023

Lujabetonilla innovoitiin uudenlainen automaattinen jäteveden kierrätysjärjestelmä betonielementtitehtaisiin

Jussi Alatalo ja Teppo Kasanko olivat kyllästyneet ylimääräisten jätevesien aiheuttamiin ongelmiin päivittäisissä töissään Lujabetonin betonielementtitehtailla. He lähtivät ratkaisemaan ongelmaa ja keksivät älykkään, kompaktin laitteen, joka on vain 600 mm leveä ja noin kaksi metriä pitkä sekä korkea, perinteisten laitteiden ollessa erillisiä suojahalleja vaativia pesurumpuja ja ns. suotopuristimia.

Jäteveden puhdistukseen innovaatioLaite voi puhdistaa jopa 24.000 litraa vettä päivässä riippuen siitä, kuinka likaista vesi on. Laitteen erittäin hienojakoinen suodatin puhdistetaan automaattisesti, joten laite voi toimia päiviä keskeytyksettä. Prototyyppiä on testattu Lujabetonin tehtaalla noin vuoden ajan, joten tekniikan toimivuus on jo todistettu.

“Tavoitteenamme oli vapauttaa henkilöstöresursseja jatkuvasta vesilätäköiden puhdistuksesta ja varmistaa samalla puhdas suljetun kierron prosessivesi betonin valmistukseen. Onnistuimme tavoitteessamme ja loimme samalla uuden innovaation”, keksijät sanovat.

Seitsemän vuotta idean syntymisen jälkeen Elematic ottaa nyt tuotantoon heidän innovaationsa; Pienikokoisen, täysin automaattisen jäteveden kierrätyslaitteen elementtitehtaille.

”Näemme tässä innovaatiossa jopa merkittävää vientipotentiaalia”, sanoo Elematicin tuotejohtaja Jani Eilola

Julkaistu: 16.02.2024

Luja vuosi 2023 – Vakaana vaikeassa suhdanteessa

Kaikkien Luja-yhtiöiden eli Lujatalon Oy:n, Lujabetoni Oy:n ja Fescon Oy:n yhteenlaskettu liikevaihto oli 781 miljoonaa euroa (840 miljoonaa euroa) ja yhteenlaskettu liikevoitto oli 19,6 miljoonaa euroa (19,3 miljoonaa euroa). Luja-yhtiöiden henkilöstömäärä laski edellisestä vuodesta ja oli 1 725 (1 885).

Lue lisää
Julkaistu: 09.02.2024

Betonielementeille vähähiilisyysluokitus – Lujabetoni saavutti sertifioinnin ensimmäisenä betonialan yrityksenä

Lujabetoni on ensimmäisenä betonialan yrityksenä saavuttanut virallisen sertifioinnin Suomen Betoniyhdistyksen (BY) betonielementeille luotuun vähähiilisyysluokitukseen. BY-Vähähiilisyysluokitus® -menetelmän avulla betonielementtien valmistuksen hiilidioksidipäästöt voidaan laskea erittäin luotettavasti ja arvot ovat vertailukelpoisia alan toimijoiden välillä.

Lue lisää
Lisää uutisia