X
Julkaistu: 20.03.2023

Lujabetoni liittyi energiatehokkuussopimukseen ja säästää energiaa entistä tehokkaammin

Energian hinnannousu ja omat ympäristötavoitteet toimivat kimmokkeena Lujabetonin liittymiseen valtion ja toimialojen yhdessä kehittämään energiatehokkuussopimukseen, jonka tavoitteena on tehostaa energiankäyttöä mm. teollisuudessa.

 – Energiatehokkuussopimuksen tavoitteet ovat linjassa Lujabetonin omien ympäristötavoitteiden kanssa ja näin ollen liittyminen sopimukseen oli meille luonteva ratkaisu. Myös mahdollisuus saada tukea ja vinkkejä energia-asioiden hoitamiseen vaikutti liittymispäätökseemme, kertoo Lujabetonin kiinteistöpäällikkö Harri Aaltokoski.

Edellä mainittujen lisäksi sopimukseen liittymisellä haluttiin konkreettisesti osoittaa Lujabetonin sitoutuneisuus hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen ja vihreisiin arvoihin yleisestikin. Lujabetonilla käynnistettiin vuoden 2022 aikana koko yrityksen kattavan energiansäästökampanja, Energiansäästöjahti, jonka ansioista kaukolämmössä saatiin säästöjä vuositasolla –11 % edellisvuoteen verrattuna. Sähkössä vastaava pudotus oli –8,6 %.

Energiatehokkuussopimuksella lukuisia hyötyjä

Energiatehokkuussopimukseen liittyjille on tarjolla monenlaisia etuja energiansäästötavoitteiden saavuttamiseksi. Sopimuksessa mukana oleville yrityksille on tarjolla mm. neuvontaa ja webinaareja, joissa jaetaan neuvoja energiansäästö asioihin. Lisäksi saatavissa on monenlaista tutkimustietoa erilaisista energiansäästöhankkeista, ja toki sopimuksessa mukana oleville yrityksille on tarjolla tukea energiansäästöhankkeiden suunnitteluun ja toteutukseen.

– Oman Energiansäästöjahtimme puitteissa olemme saaneet säästöjä aikaiseksi ja näiden säästötoimenpiteiden aikaansaamiseksi on hyödynnetty kaikkia käytettävissä olevia vinkkejä ja neuvoja, myös energiatehokkuussopimuksen myötä auenneita vinkkikanavia, Aaltokoski kertoo.

Aaltokosken mukaan suuri osa Lujabetonin tähänastisista energiasäästöistä on saavutettu pienillä toimintatapojen muutoksilla kuten ovien sulkemisella ja tarpeettomien valaistusten sammuttamisilla sekä kiinteistöjen lämpötilojen säädöillä. Lisäksi on poistettu tarpeettomia lämmityksiä ulkoa ja sisätiloihin päälle unohtuneita tilapäislämmittimiä. Kiinteistöjen energiatehokkuutta on parannettu pienillä tiivistystoimenpiteillä ja huonokuntoisten ikkunoiden korjaamisella esim. muovikennolevyillä. Myös valaistusta on kehitetty energiatehokkaammaksi mm. vaihtamalla valaisimia LED-valaisimiin ja lisäämällä valaistuksien ohjaukseen liike- ja läsnäolotunnistimia sekä ajastuksia.

– Huomattavaa on, että Energiansäästöjahti-ohjelma lanseerattiin kaikille tehtaillemme vasta syksyllä 2022, joten toimenpiteitä ehdittiin tehdä loppuvuoden aikana noin 3–4 kuukauden aikana, pois lukien Siilinjärven tehdas, jossa energiansäästöprojekti aloitettiin pilottina jo helmi-maaliskuussa 2022, Aaltokoski korostaa.

Tehtaille omat hakevoimalat ylijäämäpuusta, ensimmäisenä Taavetin tehdas

Sopimukseen liittymisen seurauksena Lujabetonin Taavetin betonitehtaalle on valmistumassa kevättalven aikana hakevoimala, jossa hyödynnetään oman tuotannon ylijäämäpuuta polttoaineena. Ylijäämäpuu on tehtaiden muottijätteestä koostuvaa haketettua puuainesta.

– Tällä investoinnilla saavutamme Taavetin tehtaalla omavaraisuuden lämmityksen osalta, pääsemme eroon polttoöljyn ja maakaasun käyttämisestä ja vähennämme tehtaan hiilidioksidipäästöjä merkittävästi, kertoo Aaltokoski.

Vastaavia hakevoimaloita kaavaillaan myös muille Lujabetonin tehtaille sekä hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi merkittävästi että kohonneiden kaukolämpökustannusten vuoksi.

Yhteystiedot
Lujabetoni Oy
Kiinteistöpäällikkö Harri Aaltokoski, p. 044 585 2115, harri.aaltokoski@luja.fi

Kuva: imagokuva Lujabetoni

Julkaistu: 18.12.2024

Lujabetoni toimittaa vähähiilielementit Tampereen opiskelija-asuntosäätiön Hippos korttelin kahteen asuinkerrostaloon

Lujabetoni toimittaa TOAS Hippos 5BD asuintaloihin  kaikki elementit vähähiilielementteinä. Kyseessä on merkittävä tilaus ja yksi Lujabetonin suurimmista vähähiilibetonielementtitoimituksista. Hankkeen betonien vähähiilisyys on todennettu GWP-laskennan, eli BY:n Vähähiilisyysluokituksen avulla.  Tampereelle vanhan Hippostalon paikalle rakennettava TOAS:n opiskelija-asuntokortteli Hippos toteutetaan allianssimallilla. Allianssin toteuttajaosapuolena toimii Hartela, muut allianssiosapuolet ovat TOAS, Arkkitehtitoimisto Helamaa&Heiskanen Oy, A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy, A-Insinöörit Suunnittelu Oy ja Granlund Oy. Koko hanke käsittää noin 600 asuntoa, toimistotiloja, ravintolan, kaupan ja maanalaisen pysäköinnin n. 90 autopaikalle.

Lue lisää
Lisää uutisia