X
Julkaistu: 17.05.2022

Lujabetonilta merkittävä harppaus paikallavalubetonirakenteiden laadunvarmistamiseen IoT:n ja pilvipalvelun avulla

Lujabetoni ottaa ison harppauksen betonin lujuudenkehityksen seurantaan ja tuo markkinoille betonirakenteiden kovettumista automaattisesti mittaavan järjestelmän. Järjestelmä toimii IoT:n avulla pilvipalveluna ja se on kehitetty yhdessä eGate Smart Building Innovation Oy:n kanssa.

Uusi järjestelmä on työmailla betonin todellisen lujuudenkehityksen seurantaan kehitetty IoT-antureihin ja pilvipalveluun perustuva kokonaisjärjestelmä, jolla betonin lujuudenkehitystä voidaan seurata automaattisesti ja reaaliaikaisesti valuhetkestä eteenpäin aina kohteen valmistumiseen asti.

– Uuden keksinnön ansiosta betonin kovettumisprosessi työmaalla mitataan automaattisesti ja näin betonin riittävän lujuudenkehityksen syntyminen varmistuu, kertoo Lujabetonin valmisbetoniyksikön johtaja Markus Haatainen. –Kun samalla betonin ilmamääriä valvotaan tarkasti ja puristuslujuutta testataan jatkuvana prosessina, voidaan betonin lujuus rakenteissa varmistaa nyt erittäin luotettavasti.

eGate Smart Building Innovation Oy:n kanssa yhteistyössä kehitetty IoT-sensoroinnin ja pilvipalvelun teknologian ansiosta betonin lujuus voidaan laskea tarkasti betonilaatukohtaisesti.

– Lujabetonilla on useita satoja erilaisia betoneita erilaisiin tarpeisiin ja niiden lujuuden kehitys vaihtelee suuresti. Myös kovettumisen ajan olosuhteilla on suuri merkitys betonin lujuudenkehityksen nopeuteen ja lopputulokseen. Siksi betonilaatukohtainen mittauskyky työmaan todellisissa olosuhteissa on erittäin tärkeä laadunvarmistustekijä, sanoo Lujabetonin kehityspäällikkö Tuomo Kovanen.

eGate-palvelun käyttö suoraviivaistaa, tehostaa ja tarkentaa betonin lujuudenkehityksen seurantaa oleellisesti. Lujuudenkehitystieto tallentuu pilveen ja mobiililaitteella tai tietokoneella voi seurata, miten betonin lujuus rakenteessa kehittyy todellisina megapascaleina.

– Aiemmin lujuustietoa on jouduttu hakemaan eri paikoista ja järjestelmistä ja tietoa on saatu esim. vain lähtötilanteesta, tai sitä on jouduttu laskemaan jälkilaskelmana lämpötilaloggereiden tiedoista. Nyt uuden tekniikan ansiosta lujuustieto on reaaliaikaista, automaattista ja kaikkien osapuolten saavutettavissa 24-7, kertoo eGaten toimitusjohtaja Jarkko Haukijärvi.

eGate-järjestelmään automaattisesti tallentuva data tuo tulleessaan myös oikeusturvan. Kaikki tieto betonin lujuuden kehityksestä on tallessa, eikä häviä kohteen valmistuttua.

Tällä hetkellä eGate on käytössä kymmenillä Lujabetonin työmaalla ja se on jo korvannut vanhan järjestelmän pelkästä lämpötilan seurannassa. – Tavoitteenamme Lujabetonilla on, että eGate on ajan myötä käytössä kaikissa valmisbetonihankkeissa betonin lujuuden kehityksen mittaamisessa, Kovanen sanoo.

 

Lisätiedot:
Lujabetoni Oy, kehityspäällikkö Tuomo Kovanen, tuomo.kovanen@luja.fi p. 044 585 2206
Lujabetoni Oy,  valmisbetoniyksikön johtaja Markus Haatainen, markus.haatainen@luja.fi p. 044 585 2476

eGate Smart Building Innovation Oy, toimitusjohtaja Jarkko Haukijärvi, jarkko.haukijarvi@egate.io
p. 044 583 3410

Lisää uutisia