X
Julkaistu: 16.05.2022

Kulttuurimuutosta tarvitaan

Suomessa on ollut erittäin vahva kulttuuri pitkille hintasidonnaisuuksille. Rakennusliike antaa kiinteän hinnan rakennusprojektista, tavarantoimittaja antaa jostain tuotteestaan kiinteän hinnan vuodeksi, joskus jopa useammaksi vuodeksi. Lisäksi sopimuksien kunnioittaminen on Suomessa hyvin korkealla tasolla. Omien kokemusteni perusteella tällainen sopimisen tyyli ja kulttuuri on poikkeuksellista jopa Euroopan mittakaavassa, puhumattakaan laajemmin. Myös yleiset sopimusehdot (YSE, RYHT) tukevat tällaista kulttuuria ja toimintatapaa. Mielestäni tällainen tapa on ollut myös erittäin hyvä ja pelisäännöt on olleet hyvinkin selkeät eri osapuolille.

Nyt muuttuneessa maailmassa ei näin pystytä enää toimimaan. Toimitusketjut ovat globaaleja, tai ehkä tuo ”globaali” on liian hieno sana. Toimitusketjut menevät niin, että läheskään kaikkea tavaraa ei tehdä Suomen rajojen sisällä vaan se, tai jokin osa tai palvelu siitä, tulee muualta. Tällöin suomalainen sopimisen systeemi ja ehdot eivät toimi tilanteessa, jossa nyt eletään. Erilaisten palveluiden ja tavaroiden hinnat muuttuvat nyt ja niille ei Suomessa kirjoitetuilla ehdoilla mahda mitään, kun ne tulevat jostain ihan muualta kuin Suomesta. Tämä vaatii nyt ehdottomasti muutoksia sopimisen kulttuuriin, käytäntöihin ja yleisiin sopimusehtoihin. Asiat tulee hoitaa kaikkia osapuolia edes jotenkin tyydyttävästi, toimitusketjun yksi ainoa lenkki ei voi mitenkään kantaa yksin kaikkia sopimusriskejä.

 

Markus Haatainen

yksikönjohtaja, valmisbetonit.

Julkaistu: 16.02.2024

Luja vuosi 2023 – Vakaana vaikeassa suhdanteessa

Kaikkien Luja-yhtiöiden eli Lujatalon Oy:n, Lujabetoni Oy:n ja Fescon Oy:n yhteenlaskettu liikevaihto oli 781 miljoonaa euroa (840 miljoonaa euroa) ja yhteenlaskettu liikevoitto oli 19,6 miljoonaa euroa (19,3 miljoonaa euroa). Luja-yhtiöiden henkilöstömäärä laski edellisestä vuodesta ja oli 1 725 (1 885).

Lue lisää
Julkaistu: 09.02.2024

Betonielementeille vähähiilisyysluokitus – Lujabetoni saavutti sertifioinnin ensimmäisenä betonialan yrityksenä

Lujabetoni on ensimmäisenä betonialan yrityksenä saavuttanut virallisen sertifioinnin Suomen Betoniyhdistyksen (BY) betonielementeille luotuun vähähiilisyysluokitukseen. BY-Vähähiilisyysluokitus® -menetelmän avulla betonielementtien valmistuksen hiilidioksidipäästöt voidaan laskea erittäin luotettavasti ja arvot ovat vertailukelpoisia alan toimijoiden välillä.

Lue lisää
Lisää uutisia