X
Julkaistu: 10.01.2022

Lujabetoni myy Venäjän liiketoimintansa

Lujabetoni myy Venäjän liiketoimintansa paikalliselle GK Monolit -betonitoimijalle. Samassa yhteydessä myös Rudus Oy:n kanssa perustetun yhteisyrityksen valmisbetonitoimitukset ovat päättyneet ja yhtiön toiminta ajetaan alas. Parhaimmillaan Lujabetonin ja Ruduksen yhteisyritys saavutti paikallisesti 6-7 % markkinaosuuden Pietarin alueen valmisbetonimarkkinasta ja sillä oli seitsemän tehtaan verkosto sekä noin 25 M€ liikevaihto.

– Olemme jo jonkun aikaa arvioineet strategisesti toimintaamme Venäjällä ja tulleet siihen tulokseen, että sopivan hetken koittaessa myymme liiketoimintamme ja keskitymme Suomen ja kasvavan Ruotsin liiketoimintamme kehittämiseen. Nyt koitti oikea hetki ja vetäydymme Venäjän markkinasta sekä kotiutamme pääomamme kohdistaen ne paremmin tuottaviin investointeihin. Myös kumppanillamme Ruduksella oli samansuuntaisia ajatuksia ja yhteisymmärrys valmisbetonitoiminnan lopettamisesta löytyi melko helposti, kertoo Lujabetonin toimitusjohtaja Mikko Isotalo.

Valmisbetonimarkkina on Pietarin alueella vahvasti kilpailtua ja hintakilpailu on erittäin kireää. Tiedossa on myös Venäjän markkinassa liiketoiminnan haasteellisuus sekä tulevaisuuden näkymien yleinen heikentyminen. Myös erilaiset geopoliittiset uhkakuvat saattavat realisoituessaan lisätä Venäjällä toimimisen vaikeuskerrointa entisestään.

Aikanaan Pietarin asuinrakentamisen vilkkaus ja liiketoimintamahdollisuudet houkuttelivat Lujabetonin Pietarin valmisbetonimarkkinoille. Lujabetoni aloitti valmisbetoniliiketoimintansa OOO Lujabeton -nimellä Pietarissa vuonna 2008, jolloin se osti Kolomyagin valmisbetonitehtaan ja rakensi heti seuraavana vuonna kaksi uutta tehdasta Lapinskyn ja Gorelovon teollisuusalueilla.

Toiminta oli aktiivista isolla markkinalla ja toimitusmäärät OOO Lujabeton:lla olivat niin suuret, että ne vastasivat jopa Lujabetonin koko Suomen valmisbetonitoimituksia yli kymmeneltä tehtaalta. Seitsemän vuotta sitten, vuonna 2014, Lujabetoni fuusioi toimintansa Rudus Oy:n kanssa ja perusti yhteisyrityksen OOO LujaBetomix.

– Oli järkevää yhdistää voimamme Venäjän kilpailuilla markkinoilla. Synergialla saimme paljon etuja ja saavutimme menestystä valmisbetonimarkkinassa. Esimerkkinä tästä on Lakhta Centerin 462 metriä korkean pilvenpiirtäjän betonitoimitus, jolla pääsimme Guinnessin ennätysten kirjaan maailman suurimmalla kertavalulla, kertoo valmisbetonitoiminnan johtaja Markus Haatainen.

OOO Lujabetomix on tehnyt kuluneen vuoden aikana kohtuullisen hyvää tulosta, mutta eteenpäin katsottaessa ovat erilaiset tulevaisuuden uhkakuvat kasvaneet merkittävästi Venäjän rakentamisen markkinaan liittyen. – Lujan yksi arvoista on liikojen riskien välttäminen, joten jo pelkästään senkin takia päädyimme tähän ratkaisuun, Mikko Isotalo toteaa.

Yhteystiedot, Lujabetoni Oy
Toimitusjohtaja Mikko Isotalo, mikko.isotalo@luja.fi, p. 044 585 2305
Valmisbetoniliiketoiminnan johtaja Markus Haatainen, markus.haatainen@luja.fi, p. 044 585 2476

Julkaistu: 16.02.2024

Luja vuosi 2023 – Vakaana vaikeassa suhdanteessa

Kaikkien Luja-yhtiöiden eli Lujatalon Oy:n, Lujabetoni Oy:n ja Fescon Oy:n yhteenlaskettu liikevaihto oli 781 miljoonaa euroa (840 miljoonaa euroa) ja yhteenlaskettu liikevoitto oli 19,6 miljoonaa euroa (19,3 miljoonaa euroa). Luja-yhtiöiden henkilöstömäärä laski edellisestä vuodesta ja oli 1 725 (1 885).

Lue lisää
Julkaistu: 09.02.2024

Betonielementeille vähähiilisyysluokitus – Lujabetoni saavutti sertifioinnin ensimmäisenä betonialan yrityksenä

Lujabetoni on ensimmäisenä betonialan yrityksenä saavuttanut virallisen sertifioinnin Suomen Betoniyhdistyksen (BY) betonielementeille luotuun vähähiilisyysluokitukseen. BY-Vähähiilisyysluokitus® -menetelmän avulla betonielementtien valmistuksen hiilidioksidipäästöt voidaan laskea erittäin luotettavasti ja arvot ovat vertailukelpoisia alan toimijoiden välillä.

Lue lisää
Lisää uutisia