X
Julkaistu: 10.01.2022

Lujabetoni myy Venäjän liiketoimintansa

Lujabetoni myy Venäjän liiketoimintansa paikalliselle GK Monolit -betonitoimijalle. Samassa yhteydessä myös Rudus Oy:n kanssa perustetun yhteisyrityksen valmisbetonitoimitukset ovat päättyneet ja yhtiön toiminta ajetaan alas. Parhaimmillaan Lujabetonin ja Ruduksen yhteisyritys saavutti paikallisesti 6-7 % markkinaosuuden Pietarin alueen valmisbetonimarkkinasta ja sillä oli seitsemän tehtaan verkosto sekä noin 25 M€ liikevaihto.

– Olemme jo jonkun aikaa arvioineet strategisesti toimintaamme Venäjällä ja tulleet siihen tulokseen, että sopivan hetken koittaessa myymme liiketoimintamme ja keskitymme Suomen ja kasvavan Ruotsin liiketoimintamme kehittämiseen. Nyt koitti oikea hetki ja vetäydymme Venäjän markkinasta sekä kotiutamme pääomamme kohdistaen ne paremmin tuottaviin investointeihin. Myös kumppanillamme Ruduksella oli samansuuntaisia ajatuksia ja yhteisymmärrys valmisbetonitoiminnan lopettamisesta löytyi melko helposti, kertoo Lujabetonin toimitusjohtaja Mikko Isotalo.

Valmisbetonimarkkina on Pietarin alueella vahvasti kilpailtua ja hintakilpailu on erittäin kireää. Tiedossa on myös Venäjän markkinassa liiketoiminnan haasteellisuus sekä tulevaisuuden näkymien yleinen heikentyminen. Myös erilaiset geopoliittiset uhkakuvat saattavat realisoituessaan lisätä Venäjällä toimimisen vaikeuskerrointa entisestään.

Aikanaan Pietarin asuinrakentamisen vilkkaus ja liiketoimintamahdollisuudet houkuttelivat Lujabetonin Pietarin valmisbetonimarkkinoille. Lujabetoni aloitti valmisbetoniliiketoimintansa OOO Lujabeton -nimellä Pietarissa vuonna 2008, jolloin se osti Kolomyagin valmisbetonitehtaan ja rakensi heti seuraavana vuonna kaksi uutta tehdasta Lapinskyn ja Gorelovon teollisuusalueilla.

Toiminta oli aktiivista isolla markkinalla ja toimitusmäärät OOO Lujabeton:lla olivat niin suuret, että ne vastasivat jopa Lujabetonin koko Suomen valmisbetonitoimituksia yli kymmeneltä tehtaalta. Seitsemän vuotta sitten, vuonna 2014, Lujabetoni fuusioi toimintansa Rudus Oy:n kanssa ja perusti yhteisyrityksen OOO LujaBetomix.

– Oli järkevää yhdistää voimamme Venäjän kilpailuilla markkinoilla. Synergialla saimme paljon etuja ja saavutimme menestystä valmisbetonimarkkinassa. Esimerkkinä tästä on Lakhta Centerin 462 metriä korkean pilvenpiirtäjän betonitoimitus, jolla pääsimme Guinnessin ennätysten kirjaan maailman suurimmalla kertavalulla, kertoo valmisbetonitoiminnan johtaja Markus Haatainen.

OOO Lujabetomix on tehnyt kuluneen vuoden aikana kohtuullisen hyvää tulosta, mutta eteenpäin katsottaessa ovat erilaiset tulevaisuuden uhkakuvat kasvaneet merkittävästi Venäjän rakentamisen markkinaan liittyen. – Lujan yksi arvoista on liikojen riskien välttäminen, joten jo pelkästään senkin takia päädyimme tähän ratkaisuun, Mikko Isotalo toteaa.

Yhteystiedot, Lujabetoni Oy
Toimitusjohtaja Mikko Isotalo, mikko.isotalo@luja.fi, p. 044 585 2305
Valmisbetoniliiketoiminnan johtaja Markus Haatainen, markus.haatainen@luja.fi, p. 044 585 2476

Julkaistu: 26.06.2024

Lujabetonin ja YBT:n omistama betonielementtiyritys Prefabmästarna Sverige AB on tehnyt merkittävän yrityskaupan – Laajentaa kapasiteettiaan tulevia Pohjois-Ruotsin teollisuushankkeita varten

Vihreän siirtymän teollisuusinvestointien myötä Prefabmästarna Sverige AB näkee betonielementtimarkkinoiden kasvavan Pohjois-Ruotsissa. Vastatakseen kasvaviin tarpeisiin yritys on jatkuvasti kehittänyt olemassa olevaa elementtiliiketoimintaansa Öjebynissä ja vahvistaakseen edelleen asemaansa yhtiö on hankkinut 100 % Norsjö Betong AB:n osakkeista yrityskaupalla 25.6.2024. Prefabmästarna Sverigen liikevaihto oli noin 26 M€ vuonna 2023 ja Norsjö Betongin liikevaihto noin 6 M€.

Lue lisää
Lisää uutisia