X
Julkaistu: 29.09.2021

Lujabetoni ja Betolar vauhdittavat vähähiilisen betonin yleistymistä globaalisti

Lujabetoni Oy ja materiaaliteknologiayritys Betolar Oy kehittävät vähähiilisten betonituotteiden taustateknologiaa, jotta niiden kilpailukykyinen käyttö yleistyisi kaikessa betonirakentamisessa elementeistä työmaavaluihin Suomessa ja kansainvälisesti.

Uusi ratkaisu parantaa vähähiilisen betonin lujittumisnopeutta

Lujabetoni ja Betolar ovat tehneet intensiivistä kehitystyötä lujuuden kehittymisen nopeuttamiseksi vähähiilisessä betonissa, jonka valmistuksessa käytetään GGBFS-tyyppistä masuunikuonaa sisältävää CEM III -sementtiä. Masuunikuonan luontaisten ominaisuuksien vuoksi varhaislujuuden muodostuminen on perinteisiä teknologioita hitaampaa, mikä luo haasteen koko rakentamisen prosessille.

”Uusi ratkaisu avaa vähähiilisille betoneille erittäin laajat sovellusalueet ja vaikuttaa koko rakentamisen prosessin tehokkuuteen sekä vähähiilisen betonin sovellettavuuteen niin tehtaissa kuin työmailla. Betolar-yhteistyön tavoitteena on ratkaista tämä haaste ja tuoda ratkaisu jopa maailmanlaajuisesti saataville”, Lujabetonin toimitusjohtaja Mikko Isotalo sanoo.

Betoni on maailman yleisin rakennusmateriaali. Sillä on kuitenkin merkittäviä ilmastoa kuormittavia vaikutuksia, koska raaka-aineena käytetyn sementin valmistus tuottaa paljon CO2-päästöjä. Erityisesti Keski-Euroopassa nopeasti yleistyneet vähähiilisemmät CEM III -tyypin sementit pyrkivät osaltaan pienentämään betonin ilmastokuormitusta.

Uusi ratkaisu perustuu lisäaineisiin, jotka toimivat betonin lujittumisprosessissa kiihdyttimenä. Rakennusmateriaalien teknologiaan erikoistunut Betolar on kehittänyt käynnissä olevassa yhteistyöprojektissa lisäaineteknologiaa, jolla voidaan tehostaa betonin varhaislujuuden kehitystä.

”Olemme saavuttamassa läpimurron runsaasti GGBFS-kuonaa sisältävien sementtilaatujen käyttöominaisuuksissa. Mikäli pystymme ratkaisemaan betonin sideaineen rakenteeseen ja käyttöominaisuuksiin liittyviä haasteita, voidaan betoniteollisuudessa korvata perinteisen sementin käyttöä. Se vähentää rakentamisen ilmastovaikutusta merkittävästi”, Betolarin elementti- ja valmisbetoniratkaisuista Suomessa vastaava johtaja Lasse Happonen toteaa.

Lujabetonin ja Betolarin yhteistyö tukee betoniteollisuuden vihreää murrosta

Lujabetoni ja Betolar ovat kehittäneet ratkaisua jo liki vuoden ajan. Tavoitteena on tuottaa tekniset ratkaisut, jotka mahdollistavat uudenlaisten vähähiilisten rakennusmateriaalien tulon markkinoille jo lähiaikoina. Betolar on laajentanut nopeasti kehitystyötään tukemaan vihreää murrosta betoniteollisuudessa.

”Liiketoimintamallimme ytimessä ovat vahva asiakasymmärrys ja yhdessä kumppaneiden kanssa tekeminen. Yhteistyö edelläkävijäkumppaneiden kanssa auttaa meitä ymmärtämään teollisten toimijoiden tarpeet sekä vaikuttamaan toimialan kehitykseen. Samalla se varmistaa meille liiketoimintamme skaalautumisen. Kumppanuus Lujabetonin kanssa on Betolarille erittäin merkittävä asia”, Betolarin toimitusjohtaja Matti Löppönen kertoo.

Betolarin liiketoiminta perustuu vahvaan tutkimukseen, jonka pohjalta se kehittää muun muassa rakennus- ja kaivannaisteollisuudelle kierrätettävyyttä edistäviä ratkaisuja sivuvirtojen hyödyntämiseen. Samalla voidaan vähentää merkittävästi CO2-päästöjä sekä säästää neitseellisiä luonnonvaroja. Betolarilla on Kannonkoskella Keski-Suomessa sekä Espoossa tutkimus- ja kehittämisyksiköt laboratorioineen, joissa se tuottaa korkealuokkaista tutkimusta.

”Olemme rekrytoineet alamme huippuosaajia Suomesta ja maailmalta. Tutkimus- ja analytiikkaosaamisemme on maailman huippua. Olemme muun muassa analysoineet datapankkiimme noin 400 erilaista teollisuuden sivuvirtaa niiden ominaisuuksien ja yhdistelmien selvittämiseksi. Nyt kehitämme datapankkia hyödyntävää tekoälyä erilaisten paikallisten ratkaisujen löytämiseksi eri materiaaleille eri puolille maailmaa”, Löppönen toteaa.

Lujabetoni vastaa uuden CEM III -sementtituotteiden teknologian tehdastesteistä ja tuo yhteistyöhön oman betoniosaamisensa.

”Lujabetonilla tavoitteenamme on tarjota asiakkaillemme toimialan parhaita ratkaisuja vähähiiliseen betonirakentamiseen sekä ratkaista sitä kautta betonituotteiden CO2-päästöihin liittyvä suuri haaste. Betolar-yhteistyö on avainasemassa tämän saavuttamisessa. Haluamme toimia rakennusalan parhaiden osaajien kanssa, ja siksi olemme valinneet yhteistyökumppaniksi juuri Betolarin”, Mikko Isotalo sanoo.

Lujabetoni Oy

Betolar Oy

Lisätietoja:

Mikko Isotalo, toimitusjohtaja, Lujabetoni Oy, puh. 044 585 2305, mikko.isotalo@luja.fi
Matti Löppönen, toimitusjohtaja, Betolar Oy, puh. 050 306 6335, matti.lopponen@betolar.com
Lasse Happonen, johtaja, Betolar Oy, puh. 040 551 6040, lasse.happonen@betolar.com

Tietoja Lujabetonista

Lujabetoni on johtava betoniteollisuusyritys Suomessa ja se toimii kaikilla merkittävillä betonirakentamisen sektoreilla. Pääasiakasryhmiimme kuuluvat asuntoja, toimitiloja ja infrastruktuuria rakentavat alan toimijat: rakennusliikkeet, rakennuttajat sekä erikoisrakentajat kuten betonointi- ja paalutusurakoitsijat. Toimitamme valmisbetonia, elementtejä ja betonituotteita yhteensä 31 tehtaalta. Lujabetoni toimii myös Ruotsin ja Venäjän markkinoilla tytär- ja osakkuusyhtiöidensä kautta. lujabetoni.fi, facebook.com/lujabetoni

Tietoja Betolarista

Betolar on suomalainen materiaaliteknologiayritys, joka tarjoaa kestävän ja vähähiilisen betonin tuotannon Geoprime® -ratkaisulla. Ratkaisulla muunnetaan useita aiemmin käyttämättömiä, teollisuuden laajoja sivuvirtoja sementin korvikkeeksi.

Betolarin tekoälyä hyödyntävä innovaatio voi vähentää huomattavasti hiilidioksidipäästöjä kilpailukykyiseen hintaan perinteiseen, sementin käyttöön perustuvaan betonin valmistukseen verrattuna optimoimalla jo olemassa olevia valmistusprosesseja. Betolarin missiona on mahdollistaa globaalisti eri toimialojen vihreän murroksen, erityisesti rakennus-, prosessi-, ja energiateollisuudessa tarjoamalla ratkaisuja ainutlaatuisen materiaaliteknologiansa hyödyntämiseen.

Julkaistu: 26.06.2024

Lujabetonin ja YBT:n omistama betonielementtiyritys Prefabmästarna Sverige AB on tehnyt merkittävän yrityskaupan – Laajentaa kapasiteettiaan tulevia Pohjois-Ruotsin teollisuushankkeita varten

Vihreän siirtymän teollisuusinvestointien myötä Prefabmästarna Sverige AB näkee betonielementtimarkkinoiden kasvavan Pohjois-Ruotsissa. Vastatakseen kasvaviin tarpeisiin yritys on jatkuvasti kehittänyt olemassa olevaa elementtiliiketoimintaansa Öjebynissä ja vahvistaakseen edelleen asemaansa yhtiö on hankkinut 100 % Norsjö Betong AB:n osakkeista yrityskaupalla 25.6.2024. Prefabmästarna Sverigen liikevaihto oli noin 26 M€ vuonna 2023 ja Norsjö Betongin liikevaihto noin 6 M€.

Lue lisää
Lisää uutisia