X
Julkaistu: 08.06.2021

Ensimmäisenä maailmassa – Lujabetonin Superlaatta-välipohjaratkaisuun yhdistetty Schöck IQlick-ripustus nopeuttaa parvekerakentamista merkittävästi.

Lujabetonin Superlaatta-välipohjaratkaisuun yhdistetty betonisen ulokeparvekkeen Schöck IQlick-kiinnitysjärjestelmä on pilottihankkeessa Turun Kirstinpuiston 13-kerroksisen kerrostalon parvekkeissa. Ratkaisu helpottaa olennaisesti suurten parveke-elementtien asentamista, sillä parveke pikakiinnitetään Superlaattaan momenttiavaimella pulttiliitoksella hankalan tuentatornin rakentamisen ja jälkivalun sijaan.

 Kyseessä on maailman ensimmäinen suoraan elementtirakenteeseen IQlick-järjestelmällä kiinnitetty betoninen ulokeparveke, sillä vastaavaa suoraa pikakiinnitysmenetelmää ei ole toteutettu muilla elementtilaattateknologioilla. 

 Pilottihanke, johon parvekeratkaisu toimitetaan, on NCC:n Kirstinpuiston Kruunu Turussa. Kohteen 13-kerroksisen asuinkerrostalon jokaiseen kerrokseen toimitetaan kuhunkin yksi IQlick-järjestelmällä tehty ulokeparveke. Kyseinen menetelmä on käytössä nyt ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa.

Lujabetonin Superlaatta-välipohjaratkaisu on ensimmäinen elementtirakenne, johon ulokeparveke saadaan yhdistettyä IQlick-järjestelmällä. Superlaatan lisäksi IQlick-järjestelmä soveltuu käytettäväksi paikallavaluvälipohjaan tai saneerauskohteisiin.

– Tämä on ensimmäinen hanke Suomessa, jossa Schöckin IQlick-järjestelmää käytetään ja Lujabetoni on ainoa elementtitoimittaja, jonka kanssa hanke pystytään toteuttamaan siten, että parveke voidaan kiinnittää työmaalla suoraan elementtivälipohjaan ilman tuentatornia ja jälkivalua, sanoo Schöck-tuotteiden maahantuonnista vastaavan HauCon Oy:n osastopäällikkö, Lennart Söderström.

Tehokasta parvekerakentamista ilman tuentaa

Täysin uudenlainen pulttiliitoksella toimiva ulokeparvekeratkaisu tehostaa parvekerakentamista.

– Ratkaisun kilpailukykyisyys perustuu ennen kaikkea siihen, että ulokeparveketta ei tarvitse tukea rakennusvaiheessa. Parveke kiinnitetään Luja-Superlaattaan nosturiasennuksen yhteydessä, jolloin tuentaa ei tarvita. Pulttikiinnityksellä saavutetun asennuksen nopeuden lisäksi menetelmän kuiva-asennuksen ansiosta työmaalta säästyvät merkittävät raudoitustyöt, valutyöt ja tornituennat, joita yleensä ulokeparvekeratkaisuissa tarvitaan. Kaikki tarvittava raudoitus ja kiinnityksen vastakappaleet ovat tehtaalla valmiiksi asennettuina Luja-Superlaatassa, kertoo Lujabetonin tuotepäällikkö Samu Mäkelä

Asuinkerrostalorakentamisessa parveke on merkittävä kustannustekijä.

– IQlick-parvekeripustusinnovaatio yhdistettynä Superlaatan ominaisuuksiin on erittäin mielenkiintoinen ja se tuo yhden vaihtoehdon lisää kerrostaloasumisen asumismukavuutta lisäämään. Nyt saamme kaksi kärpästä yhdellä iskulla asumisviihtyvyyden lisääntyessä merkittävästi ja rakentamisen kustannusten alentuessa, sanoo Lennart Söderström.

– Olimme perehtyneet Schöckin tuotetarjontaan ja tutkimme yhteistyömahdollisuuksia. Ehdotimme yhteistyötä ja tässä ollaan, ensimmäisen pilotin parissa, joka vaikuttaa kaikilla mittareilla mitattuna erinomaiselta, sanoo Samu Mäkelä.

– Kyseessä on erinomainen keksintö nopeuttamaan ja laajentamaan parvekerakentamisen vaihtoehtoja. Tämä ratkaisu tulee tarjoamaan hienon vaihtoehdon ulokeparvekerakentamiseen nykyisten syvennykseen kiinnitettävän parvekkeen sekä tehtaalla valmiiksi Superlaattaan integroidun parveke-elementin lisäksi ja se tuo mukanaan helppouden, turvallisuuden, nopeuden sekä kustannustehokkuuden.  Järjestelmä on erityisen tehokas modernissa asuinkerrostalorakentamisessa käytettävissä suurissa, olohuoneen laajennuksen tyyppisissä parvekkeissa, vahvistaa Samu Mäkelä.

Yhteystiedot:
Lujabetoni Oy, tuotepäällikkö Samu Mäkelä, samu.makela@luja.fi, p. 044 5852954
HauCon Finland Oy, osastopäällikkö Lennart Söderström, lennart.soderstrom@haucon.fi, 0400 774776

Kuvat: HauConin Schöck IQlick-asennus. Schöck IQlick -parvekkeen asennus kestää noin 15 minuuttia, täysin ilman tukia.

Lisää uutisia