X
Julkaistu: 27.04.2021

Mitä minulle kuuluu?

Otsikkoa ei tarvitse säikähtää – en aio kertoa omia kuulumisiani kovinkaan kattavasti – totean vain, että minulle kuuluu pääpiirteisesti hyvää, optimismi auttaa aina. Arjen isoja ja pieniä iloja sekä myötä- ja vastamäkeäkin.

 

Ajatukseni oli, että kysyisit tuon lauseen itseltäsi eli mitä sinulle kuuluu?

 

Minua muistutettiin äsken pääkirjoitusvuorosta meidän sisäiseen lehteen ja pyydettiin samalla, suht painokkaasti, että ethän sitten kirjoita koronasta? Lupasin välttää aihetta tällä kertaa ja keskittyä ihmisen hyvinvointiin sekä peilaamaan vähän meidän uutta Tönäri-palvelua. Ajattelin, että tämä olisi hyvä tarinan aihe julkaista myös blogina eli olkaapa hyvät.

Aloitan pohtimalla mitä on terveys? Se koostuu useassa määritelmässä fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista. Se ei ole pysyvä olotila, vaan muuttuu ajassa ja paikassakin. Lopulta kuitenkin jokainen meistä määrittelee terveydentilansa itse. Miten kokee oman terveytensä, vaikka saattaa olla jos jonkinlaista sairauden diagnoosia lääkäreiltä takataskussa?

Milloin Sinä olet siis viimeksi pysähtynyt ja määritellyt oman terveytesi, rehellisesti itsellesi – kysymällä vaikka, että ”Mitä minulle kuuluu?”

Mikäli vastauksesi on, että minulle kuuluu kivaa, ei hirveästi sairauksia tai huolia ja elämä on suurin piirtein hienosti raiteillaan, niin onneksi olkoon – ei muuta kuin samaa rataa eteenpäin. Mutta mikäli vastaatkin, että minulle kuuluu huonoa, niin siihen kannattaa reagoida, oman terveytesi vuoksi. Iso oivallus on se, että vaikka voit huonosti, se ei tarkoita, että olet huono. Eli lempeästi Sinua tässä tapauksessa tönäisen hakemaan apua.

Meillä Lujabetonilla fyysiset vaivat hoituvat työterveyden #Mehiläinen kautta, käyttäen tarvittaessa meille työnantajan tarjoamaa laajaa sairauskuluvakuutusta erikoissairaanhoitoon, kuvantamisiin tai vaikka leikkauksiinkin. Mikäli huono olo johtuu sitten enemmänkin mielenhyvinvoinnin haasteista, niin sitä varten meillä on kehitetty Tönäri – palvelu. Se on valtakunnallisestikin merkittävä avaus yksittäiseltä työnantajalta. Tönäri-palvelu on ollut toiminnassa nyt kolmisen kuukautta ja kysyntää on ollut runsaasti suhteutettuna henkilöstömäärään – ja ajatelkaa – meillä, erittäin perinteisellä, miesvaltaisella teollisuuden alalla.

Olemme lyhyen ajan kuluessa huomanneet, että palvelun puitteissa tehdyillä toimenpiteillä on ollut myös jo mitattua vaikuttavuutta. Varsinainen akateemisempi tutkimus aiheesta valmistuu sitten noin vuoden päästä. Meidän Tönärit auttavat, kun joku haastaa tai painaa työntekijämme mieltä eikä hän pääse itse asiassa eteenpäin. Haasteet voivat liittyä alakuloisuuteen, sosiaalisiin suhteisiin, alkoholin käyttöön, uniongelmiin tai ihan yleiseen elämänhallintaan.Tönärit vastaavat meillä myös valtakunnallisesti kaikkien mielenhyvinvoinnin casejen manageerauksesta, varmistaen hyvän ja laadukkaan tuen ja tarvittaessa myös hoidon työterveyden paikallisten tiimien kanssa. Kysyntä on ollut jo nyt sen verran vilkasta, että olemme resursoineet Tönäreitä lisää.

Mielenhyvinvoinnin haasteet ovat nousemassa meillä niin kuin muuallakin Suomessa todelliseksi pommiksi – sekä yksilötasolla mutta myös valtakunnallisesti. Kannustan ja suosittelen kaikkia työnantajia varmistamaan näihin asioihin liittyvän tuen ja hoidon omalla työpaikallaan. Sieltä on saavutettavissa runsaasti hyvinvointia, joka lisää yrityksen tuottavuutta.

Loppuun vielä muistutus, että kysy ihmeessä itseltäsi, mitä sinulle kuuluu? Ja jos olet yritysjohtaja, niin kysy mitä meidän henkilöstölle kuuluu? Mikäli vastauksesi herättelee sinua toimimaan, niin aivan mahtavaa.

Iloista vapun odotusta – kyllä se kevät sieltä vielä tulee ja aurinkokin alkaa tukemaan meidän kaikkien hyvinvointia.

PS. Tiedän, että mielenhyvinvointi ei ole yhdyssana, mutta jos me kaikki ryhdyttäisiin kirjoittamaan se yhteen ja puhumaan siitä, niin sehän sellaiseksi vakiintuisi – vink-vink !

Mikko Satuli

Blogin kirjoittaja on Lujabetonin henkilöstöjohtaja. Mikko on tulosorientoitunut työelämävaikuttaja ja työkykyjohtamisen innovatiivinen puolestapuhuja.

Julkaistu: 16.02.2024

Luja vuosi 2023 – Vakaana vaikeassa suhdanteessa

Kaikkien Luja-yhtiöiden eli Lujatalon Oy:n, Lujabetoni Oy:n ja Fescon Oy:n yhteenlaskettu liikevaihto oli 781 miljoonaa euroa (840 miljoonaa euroa) ja yhteenlaskettu liikevoitto oli 19,6 miljoonaa euroa (19,3 miljoonaa euroa). Luja-yhtiöiden henkilöstömäärä laski edellisestä vuodesta ja oli 1 725 (1 885).

Lue lisää
Julkaistu: 09.02.2024

Betonielementeille vähähiilisyysluokitus – Lujabetoni saavutti sertifioinnin ensimmäisenä betonialan yrityksenä

Lujabetoni on ensimmäisenä betonialan yrityksenä saavuttanut virallisen sertifioinnin Suomen Betoniyhdistyksen (BY) betonielementeille luotuun vähähiilisyysluokitukseen. BY-Vähähiilisyysluokitus® -menetelmän avulla betonielementtien valmistuksen hiilidioksidipäästöt voidaan laskea erittäin luotettavasti ja arvot ovat vertailukelpoisia alan toimijoiden välillä.

Lue lisää
Lisää uutisia