X
Julkaistu: 18.05.2020

Pirkanmaan suurimpaan ympäristöinvestointiin kymmeniä tuhansia kuutioita Lujabetonin ruiskubetonia

Lujabetoni on valittu Tampereen Sulkavuoren jäteveden keskuspuhdistamon LOU2-urakan ruiskubetonitoimittajaksi. Kyseisessä urakassa louhitaan puhdistamotilat ja purkutunnelit yhteen suurimmista Suomessa tällä hetkellä käynnissä olevista ympäristöinvestoinneista. Ruiskubetonia menee urakassa kymmeniä tuhansia kuutiota. Hankkeen urakoitsijana toimii Skanska Infra Oy.

Kallion sisään rakennettava Sulkavuoren keskuspuhdistamo tulee käynnistyttyään hyödyntämään uusimpia jätevedenpuhdistuksen tekniikoita. Hanke yhdistää usean kunnan jätevesien käsittelyn uudenaikaiseksi ja ympäristön kuormaa kaikin tavoin vähentäväksi kokonaisuudeksi. Hanke on Pirkanmaan suurin yksittäinen ympäristöinvestointi, sen kokonaisrahoitustarve on noin 320 miljoonaa euroa, ja se on Suomen suurimpia käynnissä olevia investointeja.

– Ruiskubetonoinnissa sananmukaisesti ruiskutetaan betonimassaa paineilman avulla suoraan kohteeseen. Ruiskubetonin tarkoitus on tässä kohteessa kalliorakenteiden vahvistus, kertoo Lujabetonin aluepäällikkö Anssi Tiukka.Jätevedenpuhdistamon urakassa toimitamme ruiskubetoneita teräskuiduilla ja muovikuiduilla vahvistettuina sekä ilman kuitua riippuen työvaiheesta ja tarpeesta. Myös erilaisia sementtilaatuja on käytössä hankkeen tarpeiden mukaisesti.

–Ruiskubetonointikohteet ovat poikkeuksetta mielenkiintoisia jo siksikin, että työvaiheet tehdään aina haasteellisissa olosuhteissa. Ruiskubetonimassan hyvä ja tasainen laatu on edellytys betonoinnin onnistumiselle. Ruiskubetonointia tehdään aamuvarhaisesta iltamyöhään, jolloin saumaton yhteistyö ja molemmin puolisen yhteydenpidon merkitys korostuu. Nyt on lisäksi kyseessä hyvin merkittävän kokoluokan kohde ja toimituksien sujuvuuden varmistamiseksi Tampereen tehtaalle tullaan rakentamaan lisää raaka-aineiden varastokapasiteettia, Tiukka sanoo.

Ruiskubetonikauppa on Lujabetonille suuri ja sillä on merkittävä työllistävä vaikutus pääasiassa Lujabetonin Tampereen tehtaalle.

– Ruiskubetonointityöt ovat lähteneet käyntiin turvaruiskutusten osalta. Betonitoimitukset ja -massa ovat toimineet tähän mennessä hyvin. Yhteistyömme osalta aloitus on ollut lupaava myöhemmin tehtäviä systemaattisia ruiskutuksia silmällä pitäen, ja toivomme hyvän yhteistyön jatkuvan projektin keston ajan, sanoo toimialan hankintapäällikkö Jarno Arkko Skanska Infra Oy:stä.

Toimitukset ovat käynnissä parastaikaa käynnissä ja viimeiset betonimassat toimitetaan vuonna 2022.

 

Yhteystiedot:
Lujabetoni Oy, aluepäällikkö Anssi Tiukka, p. 044 585 2426, anssi.tiukka@luja.fi

Kuva: Lujabetoni ruiskubetonointi Sulkavuoren puhdistamo

Ilmakuva+maanalaiset: Jätevedenpuhdistamo rakennetaan Sulkavuoren alueelle Helsinki–Tampere -moottoritien (Vt 3) ja Tampereen itäisen kehätien (Vt 9) liittymien tuntumaan, Sulkavuoreen. Jätevedenpuhdistuksen prosessitilat ovat kaikki maanalaisia tiloja kallion uumenissa. Maan päälle rakennetaan biokaasulaitos ja rakennus sosiaalitiloja ja hallintoa varten.  (Havainnekuva: Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy, Ramboll CM)

Lisää uutisia