X
Julkaistu: 19.03.2018

Tilaelementit, rakentamisen tulevaisuus?

Kaupungistuminen on globaali megatrendi. On arvioitu, että vuonna 2050 jopa 70 % maailman väestöstä asuu kaupungeissa. Trendi vaikuttaa Suomessakin toteutuvan huimaa vauhtia. 70 % Suomen rakentamisesta keskittyy kasvukeskuksiin, erityisesti tietenkin pääkaupunkiseudulle.

Asuntoja ja toimitiloja tarvitaan paljon ja tehokkaasti pienelle alueelle, joka tarkoittaa rakennusten korkeuksien kasvamista. Suomen mittakaavan pilvenpiirtäjiä suunnitellaan kaupunkikeskuksiin kiihtyvällä vauhdilla. Tällä hetkellä korkein rakenteilla oleva hanke taitaa olla SRV:n Redin Majakka Helsingin Kalasatamassa, joka yltää jo 130 metriin.

Korkea rakentaminen asettaa haasteita niin materiaalilogistiikalle kuin henkilöresursseille. Materiaalit tulee saada kerroksiin vähillä nostoilla ja ammattimiesten aika tulee ohjata muualle kuin hissiajeluun.

Väistämättä mieleen tulee ajatus rakentamisen suuntaamisesta esivalmistettuihin komponentteihin ja asentamiseen työmaalla suurempina ja valmiimpina kokonaisuuksina, tilaelementteinä.

Tilaelementeillä vastataan moneen haasteeseen. Elementit valmistetaan tehtaassa tehokkaasti sarjoina vakio-olosuhteissa. Elementteihin voidaan integroida talotekniikka, jota tulee uusien lämmitys, jäähdytys ja muiden huoneistokohtaisten älykkäästi ohjattavien tekniikoiden kautta koko ajan enemmän.

Tilaelementit tehostavat myös tilankäyttöä, koska niitä ei voida käsitellä suunnittelussa vain tilavarauksina, vaan valmiiksi mietittyinä kokonaisuuksina. Hyvä suunnittelu ja sitä kautta vakiointi ja helppo toteutus antavat mahdollisuuksia myös kustannustehokkuuteen koko rakentamisen ketjussa.

http://lujabetoni.fi/luja-superlaatta

Lujabetoni toi markkinoille uuden ajan välipohjaratkaisun 2017. Asiakkaiden keskuudessa uusi Luja-Superlaatta on herättänyt valtavasti mielenkiintoa. Superlaattaan saadaan integroitua paljon tekniikkaa välipohjan tasoon. Asiakkailta on tullut keskusteluissa ehdotuksia laatan varustelemisesta vielä eteenpäin valmiiksi tilaelementiksi. Ehdotukset otetaan Lujabetonilla vakavasti, koska tilaelementeissä on rakentamisen tulevaisuus.

Kari Turunen
Kari on vanhempi tieteenharjoittaja elementtialalla ja työskentelee Lujabetonin elementtiyksikön johtajana.

 

 

 

 

 

Julkaistu: 18.12.2024

Lujabetoni toimittaa vähähiilielementit Tampereen opiskelija-asuntosäätiön Hippos korttelin kahteen asuinkerrostaloon

Lujabetoni toimittaa TOAS Hippos 5BD asuintaloihin  kaikki elementit vähähiilielementteinä. Kyseessä on merkittävä tilaus ja yksi Lujabetonin suurimmista vähähiilibetonielementtitoimituksista. Hankkeen betonien vähähiilisyys on todennettu GWP-laskennan, eli BY:n Vähähiilisyysluokituksen avulla.  Tampereelle vanhan Hippostalon paikalle rakennettava TOAS:n opiskelija-asuntokortteli Hippos toteutetaan allianssimallilla. Allianssin toteuttajaosapuolena toimii Hartela, muut allianssiosapuolet ovat TOAS, Arkkitehtitoimisto Helamaa&Heiskanen Oy, A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy, A-Insinöörit Suunnittelu Oy ja Granlund Oy. Koko hanke käsittää noin 600 asuntoa, toimistotiloja, ravintolan, kaupan ja maanalaisen pysäköinnin n. 90 autopaikalle.

Lue lisää
Lisää uutisia