X
Julkaistu: 23.01.2018

Rakenteiden kosteudenhallinnasta

Peräti 85 prosenttia vastaajista ilmoitti, että omalla työpaikalla on jonkinlaisia sisäilmaongelmia. 40 prosenttia vastaajista puolestaan kertoi sisäilmaongelmien aiheuttaneen heille terveydellistä haittaa”. Tällainen uutinen julkaistiin syksyllä 2017 YLE:n verkkosivuilla koulujen ja päiväkotien henkilökunnalle tehdyn kyselyn pohjalta.

Sisäilmaongelmat ovat suhteellisen uusi asia

Sisäilmaongelmat voivat johtua monesta eri syystä, mutta on hyvin selvää, että kosteat rakenteet pahentavat asiaa ja aiheuttavat ongelmia. Miksi rakenteet sitten ovat ”märkiä”? Osa ongelmarakenteista on vanhoja, tehty ennen kuin asiaan on todella herätty ja niitä on lähdetty tutkimaan. Sisäilmaongelmia ei ollut 1970-luvulla, kun koko asiaa alettiin tutkia vasta 80 -luvun puolella ja esimerkiksi kylpyhuoneita alettiin kosteuseristää laajemmassa mittakaavassa vasta 90-luvulla, määräysten muututtua. Tuntuu oudolta, että uusissa rakennuksissa on niin paljon kosteusongelmia. Tietoa on todella paljon saatavilla, joten ainakaan siitä ei ole kyse.

Syitä on monia

Usein näkee lehdissä kirjoitettavan, että syylliseksi paljastui kostea betoni. Eikö asioita haluta tehdä hyvin vai mistä on kyse? Ongelmien taustalla on varmasti monia eri syitä. Suunnitelmat voivat olla hyvin tehtyjä, mutta ne saattavat olla käytännössä vaikeasti noudatettavia. Tai sitten rakennusaikaisissa kustannuksissa koetetaan säästää, vaikka samalla aiheutetaan koko rakennuksen pilaava kosteusongelma. Aikataulut ovat joskus niin tiukat, että kosteudenhallintaa ei ehditä tekemään jne. Syitä tuntuu löytyvän paljon, mutta todellisia vastuunkantajia vähän.

Betonirakenteiden kosteudenhallintaan löytyy eväitä

Betonirakenteiden kosteudenhallintaan voidaan vaikuttaa hyvinkin paljon muutamalla yksinkertaisella asialla, joiden avulla saa varmistettua turvallisen rakenteen, ainakin betonin osalta.

  1. Valitaan rakenteeseen sellainen betoni, jolla on edellytykset kuivua sillä nopeudella mitä kohteen etenemiseltä vaaditaan. Eri betonilaaduille on dramaattinen ero kuivumisessa, esimerkiksi Lujabetonin NK-betoni kuivuu helposti 2 kertaa nopeammin kuin normaali rakennebetoni K30.
  2. Ei päästetä vettä (tai paremminkin kosteutta) rakenteisiin väärään aikaan. Hyväkään betoni ei juurikaan kuivu, jos koko rakenne on esimerkiksi veden alla tai suhteellinen kosteus tilassa on tasoa 99%. Kun halutaan että rakenteet kuivuvat, on olosuhteet järjestettävä sellaisiksi, että kuivuminen on mahdollista
  3. Mitataan kosteutta rakentamisen aikana ja myös sen jälkeen riittävän luotettavasti ja riittävän laajasti. Luja SmartConcrete on Lujabetonin kehittämä anturijärjestelmä ja pilvipohjainen mittauspalvelu reaaliaikaiseen betonirakenteen kosteuden mittaamiseen. Reaaliaikaisella seurannalla varmistetaan betonin turvallinen kuivuminen pinnoituksia ja kohteen etenemistä varten

Kaikissa edellä mainituissa asioissa Lujabetoni auttaa mielellään asiakkaita. Meiltä löytyy kattavasti ratkaisuja ja palveluita kosteudenhallinnan parantamiseen betonirakentamisessa.

Lue lisää:

http://lujabetoni.fi/2015/11/16/lujabetoni-toi-vedeneristyksen-suomessa-nykyaikaan-kehittamalla-luja-vt-betonijarjestelman/

http://lujabetoni.fi/2012/12/10/uusi-nk-betoni-ehkaisee-lattioiden-kosteusvaurioita/

http://lujabetoni.fi/tuotteet/valmisbetonit/luja-smartconcrete/

Markus Haatainen, yksikönjohtaja, valmisbetoni

Julkaistu: 20.09.2024

Parveke-elementtejä julkisivusaaneerauskohteisiin 25 vuoden kokemuksella

Lujabetoni on toimittanut jo 25 vuoden ajan uusia parveke-elementtejä julkisivusaneerauskohteisiin, esim. 70-luvun elementtilähiöihin. Olemme Kärsämäen tehokkaan parvekelinjan ansiosta markkinajohtaja saneerausparvekkeiden saralla – pystymme toteuttamaan teknisiltä ominaisuuksiltaan laadukkaat elementit tehokkaasti. Vuosien varrella organisaatioomme kertyneen kokemuksen myötä toiminta on muovautunut asiakaslähtöiseksi yhteistyökumppanuudeksi Lujabetonin, asennusliikkeiden ja urakoitsijoiden välillä. Hyvällä yhteistyöllä asennusliikkeen kanssa hoidamme toimituksen ja asennuksen ilman, että pääurakoitsijan tarvitsee kantaa enemmälti huolta tästä työvaiheesta julkisivusaneerausprojektista.

Lue lisää
Julkaistu: 28.08.2024

Lujabetonille jälleen alueurakka Espoon kaupunkirata -hankkeeseen – toimittaa mittavan määrän korkealaatuista infrabetonia Destialle

Lujabetoni on tehnyt sopimuksen Destian kanssa ja toimittaa korkealaatuista infrabetonia Espoon kaupunkiradan alueurakka 3:een, joka sijoittuu hankkeessa välille Koivuhovi – Espoon keskus. Alueurakka 3:n arvioitu betonimäärä on noin 23.000 kuutiometriä. Lujabetoni toimittaa tällä hetkellä infrabetonit kaikkiin Espoon kaupunkiratahankkeen käynnissä oleviin urakoihin. 

Lue lisää
Lisää uutisia