X
Julkaistu: 12.04.2017

Lujabetoni Oy:n Oulun betonituotetehdas työturvallisuuskilpailun voittoon

Betoniteollisuuden vuoden 2016 työturvallisuuskilpailun voittajaksi on valittu Lujabetoni Oy:n Oulun betonituotetehdas.

“Lujabetoni Oy:n Oulun betonituotetehtaan nosti kokonaiskilpailun voittoon se poikkeuksellisen vahva ote, jolla tehtaalla huolehdittiin työturvallisuudesta ja sen edelleen kehittämisestä”, toteaa kilpailun tuomaristoon kuuluva Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi. “Tehtaan johdolla on selkeä näkemys siitä, miten turvallisuuden kehittämistoimet toteutetaan niin, että samalla edistetään myös tuottavuuden ja tuotelaadun kehittämisen tavoitteita”, Harjuniemi jatkaa.

“Turvalliset työmenetelmät, apuvälineet työn tekemiseen ja konesuojaukset tulee kehittää sellaisiksi, että ne eivät haittaa työntekoa, vaan päinvastoin edistävät myös työn tehokasta tekemistä”, toteaa voittajatehtaan tuotantovastaava AriPekka Kähkönen.

Voittajaksi valitun tehtaan turvallisuustaso on ollut jo pidempään valtakunnan kärkitasoa, sillä tehdas oli tuotetehdassarjan paras tuotantolaitos jo vuoden 2013 kilpailussa.

“Betoniteollisuuden kahdeksatta kertaa järjestetyssä valtakunnallisessa työturvallisuuskilpailussa finalistijoukko oli taas kerran entistäkin tasaisempi ja voittajan valinta siten hankalampaa. Tämä on sinällään hieno asia ja kertoo alan ottaneen isoja harppauksia eteenpäin turvallisessa työskentelyssä”, toteaa kilpailun tuomariston vetäjä, toimitusjohtaja Jussi Mattila Betoniteollisuus ry:stä.

Kilpailun loppusuoralle selvinneet Rudus Oy:n Kurikan elementtitehdas, Lujabetoni Oy:n Joensuun valmisbetonitehdas sekä Oulun betonituotetehdas edustivat kaikki erittäin korkeaa työturvallisuuden tasoa. Kaikilla kolmella tehtaalla oli kulunut viimeisimmästä työtapaturmasta useita vuosia. Rudus Oy:n Kurikan elementtitehtaalla korostui mm. työnjohdon ja työntekijöiden poikkeuksellisen avoin ja saumaton yhteishenki työturvallisuuden vaalimisessa. Valmisbetonisarjan voittaneen Lujabetoni Oy:n Joensuun valmisbetonitehtaalla esille nousi myös erityisen tehokas turvallisuuden jatkuvan seuraamisen ja parantamisen kulttuuri. Tehtaalla panostettiin työolojen seurantaan Elmeri+ ‐menetelmän sähköisellä tablettisovelluksella sekä havaittujen pientenkin kehittämistarpeiden välittömään korjaamiseen.

“Nämä parhaat tehtaat jälleen osoittivat, että nolla tapaturmaa on aivan saavutettavissa oleva tavoite kaikille tehtaille”, korostaa kilpailun tuomaristoon kuuluva ES‐AVI:n tiimipäällikkö Keijo Päivärinta. Kokonais‐ ja osakilpailuvoittajien lisäksi kilpailussa palkittiin myös parhaat turvallisuustasonsa parantajat. Tämän palkinnon ansaitsi elementtisarjassa nykyään Betonimestareihin kuuluva BM Turku Oy:n Paraisten elementtitehdas, tuotetehtaiden sarjassa Lakan Betoni Oy:n Joensuun betonituotetehdas sekä valmisbetonitehtaiden sarjassa niin ikään Lakan Betoni Oy:n Joensuun valmisbetonitehdas.

Kokonaiskilpailun voittaja palkitaan kultaisella kypärällä ja Fennian lahjoittamalla 5 000 euron rahapalkinnolla, joka on tarkoitettu käytettäväksi voittajatehtaan työturvallisuustyöhön. Palkinnot ja muut huomionosoitukset luovutetaan Betoniteollisuuden Kesäseminaarissa Aulangolla perjantaina 11.8.2016.

Taustatietoa Betoniteollisuuden työturvallisuuskilpailusta

Betoniteollisuuden valtakunnallinen työturvallisuuskilpailu on järjestetty vuosittain vuodesta 2009 alkaen. Kilpailu käytiin yhteensä 60 tuotantolaitoksen kesken kolmessa eri sarjassa: elementtitehtaat (42 tehdasta), valmisbetonitehtaat (9 tehdasta) ja betonituotetehtaat (9 tehdasta).

Kilpailussa kukin tehdas pisteytettiin Elmeri+ ‐järjestelmän mukaisen turvallisuusmittauksen, tehtaan turvallisuusjohtamisen tason, tapaturmataajuuden ja sairauspoissaolojen perusteella. Tuotantolaitosten turvallisuustason auditoinnin ja mittaukset toteutti Tapaturva Oy Juha Merjaman johdolla. Kolmihenkinen tuomaristo valitsi kokonaiskilpailun voittajan sarjavoittajien joukosta tehdaskäyntien ja tehtaan henkilökunnan haastattelujen pohjalta.

Kilpailun tuomariston muodostivat puheenjohtaja Matti Harjuniemi Rakennusliitosta, ylitarkastaja Keijo Päivärinta Etelä‐Suomen Aluehallintovirastosta ja toimitusjohtaja Jussi Mattila Betoniteollisuus ry:stä.

Työturvallisuuskilpailun tavoitteena on ollut yritysten työturvallisuustyön motivaation kohottaminen, hyväksi todettujen turvallisuuskäytäntöjen levittäminen ja yritysten turvallisuudesta vastaavien henkilöiden kannustaminen. Kilpailu liittyy oleellisena osana RT:n “Nollatapaturmaa 2020” ‐tavoitteeseen.


Lisätietoja:

Jussi Mattila
Toimitusjohtaja
Betoniteollisuus ry
Puh. 0400 637 224

Mikko Isotalo
Toimitusjohtaja
Lujabetoni Oy
Puh. 044 585 2305

Juha Merjama
Toimitusjohtaja
Tapaturva Oy
Puh. 040 752 5247

Julkaistu: 26.06.2024

Lujabetonin ja YBT:n omistama betonielementtiyritys Prefabmästarna Sverige AB on tehnyt merkittävän yrityskaupan – Laajentaa kapasiteettiaan tulevia Pohjois-Ruotsin teollisuushankkeita varten

Vihreän siirtymän teollisuusinvestointien myötä Prefabmästarna Sverige AB näkee betonielementtimarkkinoiden kasvavan Pohjois-Ruotsissa. Vastatakseen kasvaviin tarpeisiin yritys on jatkuvasti kehittänyt olemassa olevaa elementtiliiketoimintaansa Öjebynissä ja vahvistaakseen edelleen asemaansa yhtiö on hankkinut 100 % Norsjö Betong AB:n osakkeista yrityskaupalla 25.6.2024. Prefabmästarna Sverigen liikevaihto oli noin 26 M€ vuonna 2023 ja Norsjö Betongin liikevaihto noin 6 M€.

Lue lisää
Lisää uutisia