X
Julkaistu: 08.08.2016

Suomen historian suurin betonielementtitoimitus on valmis

Kahden betonielementtitoimittajan, Lujabetoni Oy:n ja Betonimestarit Oy:n kesken toteutettu Suomen historian suurin elementtitoimitus on valmis. S-ryhmälle tehty avaimet käteen -betonielementtikohde on luovutettu tilaajalle täsmälleen aikataulussaan. 

Kyseessä on S-ryhmän PTDC-logistiikkakeskuksen lähes 200 000 neliömetrin betonielementtitoimitus, joka toteutettiin toimivana työyhteenliittymänä kahden elementtitoimittajan, Betonimestarit Oy:n ja Lujabetoni Oy:n kesken. Kohde on selvästi suurin elementtitoimitus koko Suomen historiassa kattaen kohteen rungon kattoineen sekä julkisivut. Elementtien suunnittelu ja asennus valmiiksi rungoksi tuoteosapalveluna kuului historiallisen suureen urakkaan.

Yhteensä 2,5 vuotta kestänyt elementtitoimitus on ollut taidonnäyte saumattomasti toimivasta yhteistyöstä rakentajien ja elementtitoimittajien välillä. – Näin pitkäkestoinen projekti onnistui, kun pystyimme takaamaan toimituskyvyn, pysyimme kohteen tiukassa aikataulussa ja toimimme hyvässä yhteishengessä sekä rakentajan että rakennuttajan, Koy Sipoon PT-logistiikkakeskuksen kanssa, sanoo Betonimestarit Oy:n myyntijohtaja Timo Venho.

Suhteutettuna muuhun rakentamiseen tilavuudeltaan noin 3 400 000 m3 kokoinen jättirakennus vastaa yli kolmeakymmentä eduskuntataloa. Massiivisia mittasuhteita kuvaa myös se, että U:n muotoisen PTDC –logistiikkakeskuksen seinänvierustaa pitkin kävelymatkaa kertyy 2,6 kilometriä rakennuksen ympäri.

Rakennusliikkeen prosessit sovitettiin yhteen tuoteosatoimittajien tuotantoprosessien kanssa 3D-mallintamista hyödyntäen. Elementtituotannon suunnittelussa ja seurannassa sekä logistiikassa ja työmaan ohjauksessa hyödynnetyllä 3D- eli BIM-mallintamisella saavutettiin huomattavat tuotannolliset edut.

– Yhteistoimin rakennuttajan kanssa saimme BIM-palkinnot sekä kotimaisessa että kansainvälisessä sarjassa Tekla Glogal BIM Awards –kilpailussa, Lujabetonin elementtiyksikön johtaja Kari Turunen kertoo.– Sujuva yhteistyö ja moderni tuotannonsuunnittelu ovat olleet avainasemassa projektissa, Turunen sanoo.

– Hankkeen massiivisuudesta huolimatta elementtirakentaminen pysyi aikataulussa ja jopa valmistui kuukautta ennen luovutusaikaa. Kohteen ensimmäisen vaiheen käyttöönotto aloitettiin aikataulun mukaisesti kesäkuussa 2016, kertoo tilaajan projektinjohtaja Juha Äijälä.

Linkki Ilmakuviin Luja-yhtiön mediapankista: https://www.flickr.com/photos/lujayhtiot/albums/72157671023723740

Lisätietoja:
Lujabetoni Oy, elementtiyksikön johtaja Kari Turunen, p. 044 585 2482, www.luja.fi

Lisää uutisia