X
Julkaistu: 12.04.2016

Lujabetoni mukana 3D-mallintamisen voittajahankkeessa – palkittiin Tekla Global BIM –sertifikaatilla

Lujabetoni palkittiin 3D-mallintamisen ja projektinhallinnan edelläkävijyydestä Tekla Global BIM Awards –kilpailussa. Voittajahanke oli S-ryhmän uusi PTDC-logistiikkakeskus Sipoossa ja Lujabetoni palkittiin hankkeen runkourakoitsijana.

3D-mallintaminen eli BIM-teknologia (Building Information Modeling) edustaa Lujabetonilla jo vakiintunutta tapaa toteuttaa betonielementtikohteita.

– Olemme aloittaneet 3D-mallintamisen useita vuosia sitten ja käyttäneet sitä eri muodoissa kohteiden elementtisuunnittelussa, kertoo Lujabetonin elementtiyksikön johtaja Kari Turunen. – PTDC-projektissa hyödynsimme mallinnusta hyvin laajasti kohteen toteutusvaiheessa, erityisesti elementtisuunnittelussa ja asennustyömaan projektinhallinnassa.

Kari Turusen mukaan PTDC oli Lujabetonille pitkään kestävän projektin taidonnäyte, jossa se vei omaa tietomallintamisosaamistaan eteenpäin kaksi vuotta kestäneessä runko-toimituksessa ja pystyy nyt tarjoamaan entistä vahvempaa BIM-osaamista yhteistyökumppaneilleen.

Kyseessä on kaikkien aikojen suurin betonielementtitoimitus Suomessa. Hankkeen kokonaispinta-ala on lähes 200000 m2 ja tilavuus 3400000 m3, eli yli 30 eduskuntatalon tilavuuden verran. Lujabetoni toimitti merkittävän osan rakennuksen rungon 17000 betonielementistä. Projektin betonielementtitoimituksille aikataulun varmistamiseksi luotu uniikki tuotannonohjausmalli oli yksi ehdoton onnistuminen projektissa.

Tekla Global BIM Awards –kilpailussa valittiin maailman parhaat BIM-projektit 51 kilpailuun osallistuneen projektin keskuudesta. PTDC-logistiikkakeskus voitti Infra- ja teollisuuskategorian. Erityiskiitosta sai mallin hyödyntäminen elementtituotannon suunnittelussa ja seurannassa, logistiikassa ja työmaan ohjauksessa.

– PTCD-logistiikkakeskus on loistava esimerkki hankkeesta, jossa tietomallinnusteknologian betoniteollisuudelle mahdollistamat hyödyt on hyvällä yhteistyöllä ja innovatiivisella asenteella otettu tehokkaasti käyttöön. Tietomallia on hyödynnetty läpi koko projektin useiden osapuolten toimesta. Tämä on myös erinomainen näyttö suomalaisten rakentajien maailman kärkiluokan tietomallinnusosaamisesta, sanoo Risto Räty, General ManagerTrimble Structures Division:sta.

Kohteen rakennuttaa SOK ja käyttäjä on INEX-partners. Rakennuksesta tulee SOK:n päivittäistavaraliiketoimintaa tukeva logistiikkakeskus. Tulevaisuudessa valtaosa kaikista S-ryhmän ruokakauppojen tuotteista kulkee keskuksen läpi.

– Olemme hankkeen käynnistyessä päättäneet tietomallinnuksesta, ja edellyttäneet kaikilta toimijoilta mahdollisimman kattavasti sen käyttöä. Iloksemme olemme huomanneet, että hankkeen eri osapuolet ovat hienosti lähteneet hyödyntämään mallinnusta. Saamme mallinnuksesta projektin aikana hyötyä mm. työn tehokkaan suunnittelun ja virheiden vähenemisen kautta. Rakennuksen valmistuttua pyrimme hyödyntämään mallia täysimääräisesti myös kiinteistön ylläpidossa, kertoo SOK:n kiinteistöjohtaja Janne Rytkönen.

Lisätietoja:
Lujabetoni Oy, elementtiyksikön johtaja Kari Turunen, p. 044-585 2482, kari.turunen@luja.fi

Julkaistu: 26.06.2024

Lujabetonin ja YBT:n omistama betonielementtiyritys Prefabmästarna Sverige AB on tehnyt merkittävän yrityskaupan – Laajentaa kapasiteettiaan tulevia Pohjois-Ruotsin teollisuushankkeita varten

Vihreän siirtymän teollisuusinvestointien myötä Prefabmästarna Sverige AB näkee betonielementtimarkkinoiden kasvavan Pohjois-Ruotsissa. Vastatakseen kasvaviin tarpeisiin yritys on jatkuvasti kehittänyt olemassa olevaa elementtiliiketoimintaansa Öjebynissä ja vahvistaakseen edelleen asemaansa yhtiö on hankkinut 100 % Norsjö Betong AB:n osakkeista yrityskaupalla 25.6.2024. Prefabmästarna Sverigen liikevaihto oli noin 26 M€ vuonna 2023 ja Norsjö Betongin liikevaihto noin 6 M€.

Lue lisää
Lisää uutisia