X
Julkaistu: 16.11.2015

Lujabetoni toi vedeneristyksen Suomessa nykyaikaan kehittämällä Luja VT-betonijärjestelmän

Lujabetonin ja Sikan yhteistyössä Suomeen kehittämä innovatiivinen vesitiivis betonijärjestelmä on käytössä YIT:n Tikkurilan Dixin laajennusosan vesitiiviyttä vaativissa rakenteissa. Yhteensä Dixi -kohteessa käytetään Luja VT-betonia seiniin 180 m3 sekä lattioihin260 m3.

Luja VT-betonijärjestelmä perustuu kokonaisjärjestelmään, jonka osina ovat Lujabetonin erikoissuhteutettu betoni, Sika-lisäaineistus sekä Sikan toimittamat saumaratkaisut. Lopputuloksena on kokonaisjärjestelmä, jolla taataan betonirakenteen vesitiiveys.

Luja VT-betonijärjestelmä tarjoaa kattavan ratkaisun vesitiiviyttä vaativassa rakentamisessa ja se sopii erityisesti maanalaisiin rakennelmiin. Järjestelmää voi käyttää joko pitämään vesi rakenteiden ulko- tai sisäpuolella, tai jopa molempia. Järjestelmän avulla tehdyt rakenteet eivät vuoda vettä ja tälle annetaan myös takuu.

Maailmalla tutkittua tekniikkaa on käytetty Euroopassa ja Yhdysvalloissa, mutta nimenomaan Suomen vaativiin sääolosuhteisiin kehitetty Luja VT-betonijärjestelmä on ainutlaatuinen Suomen markkinoilla. Innovaation edut kulminoituvat rakentamisen kustannussäästöihin, nopeuteen ja varmuuteen.

– YIT haluaa olla mukana kehittämässä uutta tuotantotekniikkaa yhteistyössä Lujabetonin ja Sikan kanssa, kertoo YIT:n työpäällikkö Jyrki Haka. Yhteistyö ja yhdessä tekeminen on ollut hyvää ja hedelmällistä. – Uuden kehittämisessä on aina haasteita ja tässä kohteessa hyvällä yhteistyöllä jayhteisellä päämäärällä laadun ja tuotannon kehittämisessä ollaan onnistuttu hyvin.

– Sika on ollut tyytyväinen saadessaan yhdessä Lujabetonin kanssa tuoda lisäarvoa ja nostaa betonirakentamisen laatua, kertoo Sika Finlandin tekninen johtaja Kai Salo. Järjestelmällä saadaan aikaan yhdellä kertaa betonirakenne ja sen sisältämä jämerä vedeneristys. Ulkopuolinen vedeneristyskermi jää valtaosaltaan pois. Näin säästyy aikaa ja ympäristöä. Ratkaisulla haetaan parempaa sisäilmanlaatua, kun betonilaattakin on entistä tiiviimpi eikä luoteta pelkkään kapillaarikatkoon lattian kuivana pitämisessä. Onhan ilmankosteus alapuolisessa sorapatjassa kuitenkin aina korkea. Lattian nopeampi pinnoitettavuus tulee ”kaupan päälle”.

Konservatiivisella rakennusalalla uuden betonijärjestelmän eteneminen on ollut nopeaa ja vastaanotto myönteinen. Järjestelmä lanseerattiin talvella 2015 ja ensimmäinen merkittävä kohde on tuotannossa samana vuonna.

– Kyllä voimme puhua jo harppauksesta kohti rakentamisen tulevaisuutta vedeneristämisen saralla. Järjestelmän hyödyt ovat kiistattomat ja vastaanotto on ollut sen mukainen, sanoo Lujabetoninvalmisbetoniyksikön johtaja Markus Haatainen.

Luja VT-betonijärjestelmä on tarjolla kaikilla Lujabetonin toimintapaikkakunnilla ja tavoitteena on uuden vedeneristämisjärjestelmän avulla auttaa asiakasta merkittävästi kustannustehokkaassa ja turvallisessa rakentamisessa.

Linkki: http://www.luja.fi/lehdisto/kuvapankki

Kuvia Dixin työmaan rakennusvaiheesta, jossa Luja VT-betonijärjestelmä on käytössä.

Lisätietoja:
Lujabetoni Oy, valmisbetoniyksikön johtaja Markus Haatainen p. 044-585 2476
Lujabetoni Oy, myyntipäällikkö Mauri Komulainen p. 044 585 2431

Lisää uutisia