X
Julkaistu: 03.11.2014

Lujabetonin Taavetin tehdas ja 3G

Lujabetonin Taavetin elementtitehtaalla on viety läpi seinäelementtien tuotantoteknologian kehittämisohjelma, jonka myötä elementtitehtaan tuotantoa sekä toimintakulttuuria on kehitetty harppauksin. Innovaatiorahoituskeskus Tekesin tukeman ohjelman kolmannessa vaiheessa valmistui tehtaan betoniraudoitetuotannon laajennusrakennus sekä sen tuotantoteknologian parannus lokakuussa 2014.

Lujabetoni aloitti kolmannen sukupolven tuotantoteknologian kehittämisen elementtivalmistukseen vuonna 2011. Kyseessä on projekti, joka pohjautuu moduloinnin ja esivalmistuksen lisäämiseen betoniseinäelementtituotannossa. Varsinaista elementtivalmistusta on siirretty jatkuvasti enemmän kokoonpanon suuntaan, aikaisemmasta muottipöydällä tapahtuneesta valmistavasta työstä.

– Haluamme olla jatkuvasti kehittämässä betonielementtien valmistusta sekä esivalmistusta uudelle tasolle, valaisee kehitettyä 3G-tuotantoteknologiaa Lujabetonin toimitusjohtaja Mikko Isotalo. – Haemme tehokkaita ja tuottavia toimintatapoja tarkoituksenamme muuttaa betonituotteiden valmistamisen tapoja ja toimintamallia, sekä lisätä merkittävästi tuotantomme tehokkuutta, sanoo Isotalo.

Taavetin tehtaalle on investoitu projektin myötä uudenlainen seinäelementtien muottijärjestelmä, betonin valulaitteisto sekä nyt valmistunut raudoitusvalmistuksen laajennusrakennus sekä sen parannettu tuotantoteknologia. Myös tehtaan sisäiseen logistiikkaan on kehitetty merkittäviä uusia innovaatioita. Ohjelmassa on jo lisätty tehtaan kapasiteettia ja uusia laajennuksia tutkitaan edelleen.

Taavetin tehtaan tuotannosta vastaava Olli Holtari kertoo, että uudet työmenetelmät on jo havaittu toimiviksi, eikä työn tehostaminen tarkoita töiden menettämistä, vaan parempaa kilpailukykyä ja suurempaa kapasiteettia.

– Kartoitettuamme tuotannon kriittiset pisteet, lähdimme systemaattisesti kehittämään tilalle uudenlaista tapaa ajatella, jatkaa Holtari, joka ajaa 3G-tuotantoteknologiaa voimakkaasti Taavetin tehtaalla.
– Elementtitehtaan esivalmistusprosesseja kehittämällä on päästy hyviin tuloksiin tuotannon tehostamisessa. Hukka on vähentynyt, työ on tehokkaampaa, työympäristö on siisti ja työn laatu on entistä parempaa.

Lujabetonin suurimpiin kuuluva Taavetin elementtitehdas on toiminut kehityksen pilottikohteena. Jatkossa Lujabetonilla on tarkoitus laajentaa uutta 3G-toimintatapaa muille elementtitehtaille. Laadukkaan rakentamisen pohjana ovat laadukkaat rakennusmateriaalit, joita pystymme 3G-tuotantoteknologiaa hyödyntäen entistä paremmin ja tehokkaammin valmistamaan tehtaillamme, sanoo Isotalo.

Lisätietoja:
Tuotantovastaava Olli Holtari, Lujabetoni Taavetti, puhelin 044 585 2216
Toimitusjohtaja Mikko Isotalo, Lujabetoni, puhelin 044 585 2305

Lisää uutisia