X
Julkaistu: 15.03.2013

Perustusuutuus säästää aikaa paalutettavilla pientalotyömailla

Lujabetoni on tuonut markkinoille uuden elementtiperustusratkaisun pientalorakentamiseen. Haapajärvellä kehitetty uutuus säästää paalutettavien pientalojen perustusrakentamisen kustannuksia merkittävästi. Se on suunnattu erityisesti talotehtaille ja rakennusliikkeille. Järjestelmä on jo käytössä tämän vuoden asuntomessukohteessa.

Silloin kun halutaan rakentaa tukevalle pohjalle, mutta maaperä on haastava ja pehmeä, tarvitaan pohjan vahvistamiseen paalutusta. Lujabetonin uusi perustusratkaisu nopeuttaa tällaisten työmaiden perustustöitä useilla päivillä ja laskee merkittävästi niiden kustannuksia.

Ratkaisu pohjautuu Lujabetonin Luja-pienpaaluun ja uudenlaiseen paaluhattuun, sekä Lujabetonin sokkeliperustusjärjestelmään. Paaluhattu on paalun ja sokkelin välinen liitos- ja tuentaosa. Lujabetonin Haapajärven tehtaalla kehittämä innovaatio mahdollistaa kohteen paaluttamisen ja sokkeliasentamisen samana päivänä, kun aikaisemmin eri perustustyövaiheiseen on kulunut useita päiviä.

– Rivitalotyömailla ja ammattimaisessa pientalorakentamisessa kustannussäästö on merkittävä tehokkuuden lisääntymisen kautta, kertoo Haapajärven tehtaan tehdaspäällikkö Juha Kinnunen.

Perustusjärjestelmää on käytetty myös eräässä tänä vuonna Hyvinkään asuntomessuille avautuvassa talokohteessa.
– Tällä metodilla tehtyjä kohteita on viime vuoden puolelta runsaat puolenkymmentä, tavoite tällä vuodelle on noin kymmenisen kohdetta, kertoo kehitystyössä mukana ollut Lujabetonin myynti-insinööri Tuomo Eilola.

Nopea valmistuminen

Perustustöissä menee ikä ja terveys. Ensin pientalo paalutetaan joko teräs- tai betonipaaluilla. Tämän jälkeen nämä katkaistaan mittaansa tarkemittausten jälkeen. Seuraavaksi paalujen päälle valetaan paaluantura betonista, minkä kovettumista odotetaan kahdesta kolmeen päivää. Lopuksi paaluanturan päälle asennetaan sokkelipalkit, yleensä elementtirakenteisina, ja nämä valetaan yhteen. Päivän kuivumisen jälkeen perustus on valmis.

Lujabetoni halusi sujuvoittaa tätä työvaihetta.

– Mietimme, kuinka paalutus ja perustus saataisiin kätevämmin tehtyä ja samalla annettua lisäarvoa asiakkaalle. Kehitimme järjestelmän, mikä säästää asiakkaan aikaa ja rahaa, kertoo Juha Kinnunen.

Lujabetonin ratkaisussa heikko maaperä tehdään kantavaksi hukattomilla Luja-pienpaaluilla, jotka leikataan välittömästi lyönnin jälkeen oikeaan mittaan. Sen jälkeen paalujen päälle asennetaan elementtirakenteinen paaluantura, joka ei vaadi erillisiä liitoksia. Lopuksi paaluanturan päälle asennetaan elementtisokkelit, ja koko kokonaisuus liitetään yhdellä nopealla juotosvalulla yhtenäiseksi rakenteeksi. Juotosvalun kuivuttua koko rakenne on valmis, normaalisti jo seuraavan päivän aamuna. Ratkaisulle on haettu patenttia Suomessa.


Pienpaalutuksen osana

Lujabetoni tarjoaa uutta perustusjärjestelmää osana kehittämäänsä Luja-pienpaalutusratkaisua. Ideana on saada perustukset valmiiksi yhdellä kertaa ja yhdellä työkoneella.

– Luja-pienpaaluillamme ja kaivinkoneeseen liitetyllä lyöntikalustolla voi tehdä koko perustustyön, eli paaluttamaan, tekemään kaivutyöt, asentamaan elementit ja lopulta täyttämään pohjan samalla kertaa, Kinnunen kuvailee.

Luja-pienpaalu on kokonainen paalutusratkaisu, jossa ei synny hukkapätkiä, sillä kaikki osat voidaan hyödyntää paalutuksessa. Lyönti tapahtuu tavallisilla kaivinkoneilla eikä se myöskään vaadi erikoiskalustoa kuljetuksiin. Lujabetoni tarjoaa myös paalutuspalvelut. Luja-pienpaalu lanseerattiin vuonna 2010 ja se on saanut jo nyt vahvan aseman pientalorakentamisessa. Tuotteen tulevaisuuden Kinnunen näkee erittäin hyvänä.

– Pienpaalulla olemme tuplanneet liikevaihdon joka vuosi. Uusi perustusjärjestelmämme tukee myös Luja-pienpaalun kilpailukykyä vahvasti. Tähtäämmekin kahden tuotteemme vahvalla yhdistelmällä pientalojen paaluperustusten markkinajohtajaksi, Kinnunen visioi.

Lisätietoja:

Haapajärven tehdaspäällikkö Juha Kinnunen 044 585 2436 juha.kinnunen@luja.fi
Lujabetonin toimitusjohtaja Mikko Isotalo 044 585 2305 mikko.isotalo@luja.fi
Haapajärven tehtaan myynti-insinööri Tuomo Eilola 044 585 2407 tuomo.eilola@luja.fi

Lisää uutisia