X
Julkaistu: 10.12.2012

Uusi NK-betoni ehkäisee lattioiden kosteusvaurioita

Uutuustuote NK-betoni varmistaa rakenteiden nopean kuivumisen ja samalla edistää sisäilmaturvallista rakentamista. NK-betonilla valetut alueet kuivuvat yli puolet nopeammin kuin tavallista valmisbetonia käytettäessä.

Tänä vuonna markkinoille tullut NK-betoni, eli nopeasti kuivuva betoni, on Lujabetonin uusi valmisbetonituote. Se soveltuu monipuolisiin valutöihin, mutta on erityisesti tarkoitettu kohteisiin, joissa ei haluta tehdä kompromissia tiukan aikataulun ja turvallisen lattiapinnoittamisen välillä.

Lujabetonin uutuus - NK-betoni

Sisäilmaongelmat kuriin

Johtaja Markus Haatainen Lujabetonin valmisbetoniyksiköstä näkee NK-betonille monenlaisia käyttömahdollisuuksia, joista tärkein on korjausrakentaminen. Eräs aikaa vievimmistä työvaiheista korjausrakentamisessa on lattian valaminen ja valun kuivattaminen.Päällystäminen parketilla tai lattiamatolla voi alkaa vasta, kun valetun betonilaatan suhteellinen kosteus on 80-90 %. Muutoin vaarana on kosteusvaurio.

– Tuote on omiaan vähentämään yleistyneitä sisäilmaongelmia, jotka syntyvät siitä, kun kiireen takia pinnoitetaan betonilattiaa liian aikaisin muovimatolla. Kosteus irrottaa matosta ja sen liimasta sisäilmaongelmia aiheuttavia kemikaaleja. Koska NK-betoni kuivuu huomattavasti nopeammin kuin perinteinen valmisbetoni, se vähentää rakenteiden kosteusvaurioriskejä, Lujabetonin Markus Haatainen kertoo.

Testeissä on todettu NK-betonin kuivumisajan olevan jopa vain 30-40% normaalibetonin kuivumisajasta.
– Esimerkiksi putkiremontissa on iso ero siinä, joutuuko asukas olemaan poissa kotoaan kaksi vai neljä viikkoa, Haatainen vertaa.

McDonald’sit ensimmäinen iso asiakaskohde

Kirkkonummella ja Helsingin Pitäjänmäessä tehtiin kesällä McDonald’s-ravintoloiden perusparannusurakka. Aikataulun kirittämiseksi lattiavalut suoritettiin NK-betonilla.
– Pinnoitusvalmius saavutettiin 14 vuorokauden päästä betonivalusta, eikä betonilaatan pintaa tarkistettaessa havaittu halkeamia, vahvistaa urakassa betonitöiden asiantuntijana toiminut konsultti Kari Avellan Konsultointi Kareg Oy:stä.
– Normaalisti tämänkaltaisessa kohteessa betonin kuivumiseen kuluu ainakin kuukausi. NK-betoni kuivui yli kaksi kertaa nopeammin, lisää Markus Haatainen.
Valettu lattia oli kummassakin McDonald’sissa noin 300 neliömetriä. Ohuimmillaan massaa oli 5,2 senttiä ja paksuimmillaan 10 senttiä.

McDonald’sit ovat Lujabetonin ensimmäiset isot NK-betonilla tehdyt asiakaskohteet.
– Koska lupaamme paljon, haluamme myös seisoa sanojemme takana. Olemme testanneet tuotetta tehtaillamme ja pienissä kohteissa jo kahden vuoden ajan mahdollisimman monenlaisissa olosuhteissa, kertoo Haatainen.

Parhaillaan NK-betonia on käytössä myös muissakin kiireisen aikataulun kohteessa. Tuote takaa turvallisen kuivumisen myös uudiskohteissa. Esimerkiksi Siilinjärven keskustaan avattavan uuden kuntosalin lattiat on valettu NK:lla.
– Tuote tulee palvelemaan koko rakentamisen rintamaa entistä laajemmin. Sen lisäkustannus perinteisiin lattiabetoneihin nähden on hyvin maltillinen, Haatainen näkee.

Mikä NK-betoni?

NK-betoni on tehty täysin uudenlaisella reseptillä, jonka kehittämisessä Lujabetoni on tehnyt aktiivista työtä side- ja lisäaineiden parissa. Uudenlaisesta huokoistimien, notkistimien, kiviaineksen ja sideaineiden yhdistelmästä vesi pääsee haihtumaan kovettumisvaiheessa normaalia nopeammin, lisäksi vapaata vettä on betonissa vähemmän. Työstövaiheessa NK-betoni on kuitenkin hyvin notkeaa, joten betonin käsittelyssä työmaalla ei ole eroja muihin valmisbetoneihin verrattuna.
– Tämä on aidosti uraauurtava tuote. Emme ole tietoisia, että kilpailijoilla olisi vastaavanlaista. Odotamme pääsevämme palvelemaan tuotteella saneerauskohteita ja nopeiden aikataulujen betonointikohteita, kertoo Markus Haatainen.

Lisätietoja:
Markus Haatainen, Lujabetonin valmisbetoniyksikön johtaja 044 585 2476
Mikko Isotalo, Lujabetonin toimitusjohtaja 044 585 2305
Anse Rajala, johtaja, valmisbetonitoiminnot, Ruotsi 044 585 2432

Lisää uutisia