X
Julkaistu: 19.09.2011

Hybridivälipohja ontelolaattaa parempi aikataulussa, kustannuksissa ja ääneneristävyydessä

Lujabetoni Oy:n toteuttama pilottihanke on osoittanut Hybridivälipohjan® olevan tehokkaampi ja taloudellisempi välipohjamateriaali kuin työmailla tavanomaisesti käytetty ontelolaatan ja lattiatasoitteen yhdistelmä.

Välipohjamateriaalien tehokkuutta selvitettiin todellisissa kohteissa asunto-osakeyhtiö Vantaan Kotikoivun (Bäckbyntie 2) vierekkäisillä ja lähes identtisillä kerrostalotyömailla. Pilottikohde tehtiin Lujabetonin kehittämällä Hybridivälipohjalla, joka muodostuu peruskokoisesta ontelolaatasta ja HTS-lattiabetonikerroksesta. Verrokkikerrostalossa käytettiin suosittua 370R-ontelolaatan ja lattiatasoitteen yhdistelmää.

– Olemme hyvin tyytyväisiä hankkeeseen. On harvinaista päästä vertailemaan kahta tuotetta samankaltaisissa olosuhteissa ja saada uutuustuotteelle vielä näin vakuuttavia tuloksia, kertoo Lujabetonin toimitusjohtaja Mikko Isotalo.

Hybridivälipohja-työmaa päihitti perinteisen ontelolaattatyömaan kustannuksissa, aikataulussa ja ääneneristävyydessä.

Tulokset tiivistetysti:
– Rakennuskustannukset välipohjalle pilottityömaalla olivat 10,95 euroa/m2 pienemmät kuin verrokkikohteessa. Jos kohde olisi suunniteltu suoraan Hybridivälipohjalle, olisi säästö ollut 16,27eur/m2.
– Aikataulu Hybridivälipohjalla tehtäessä oli 2 viikkoa nopeampi kuin verrokkikohteessa.
– Ääneneristävyys oli 2-3 desibeliä verrokkikohdetta parempi WSP Finland Oy:n tekemän selvityksen perusteella.

Säästö työvaiheista ja materiaalikuluista
Hybridivälipohja-työmaan merkittävä ajallinen ja rahallinen säästö tuli poisjääneistä työvaiheista, sillä ratkaisussa ei tarvita erillistä pumpputasoitevaihetta, toisin kuin lattiatasoitetta käytettäessä. Hybridivälipohjaan käy edullinen perustason ontelolaatta, kun taas paksut 370R-ontelolaatat ovat hintavampia. Aikaa säästyi myös HTS-betonin korkeatasoisen betoniteknologian johdosta, jonka myötä Hybridivälipohja kuivaa erittäin nopeasti.

– Olemme saaneet hyvää palautetta työmailta, ja kiinnostus tuotetta kohtaan on ollut suurta. Näin merkittävät tulokset viittaavat siihen, että Hybridivälipohja nousee nopeasti vanhanaikaisen elementtivälipohjan vaihtoehdoksi kerrostalorakentamisessa, kertoo Lujabetonin toimitusjohtaja Mikko Isotalo.


Tarkemmat tiedot hankkeesta
• Kohteiden rakennuttajana TA-Asumisoikeus Oy
• Talo A: pilottikohde tehtiin Hybridivälipohjalla: 320 mm:n ontelolaatta / 200 mm:n ontelolaatta + 60-180 mm:n HTS-lattiabetonikerros
• Talo B: verrokkikohde tehtiin 370 mm:n ontelolaattavälipohjalla: 370 mm:n ontelolaatta + 15 mm:n lattiatasoite


Lisätiedot:
Lujabetonin toimitusjohtaja Mikko Isotalo 044 585 2305, mikko.isotalo@luja.fi
Kuvat:
Hybridivälipohja: http://www.flickr.com/photos/lujayhtiot/6161811438/
370R-ontelolaatta: http://www.flickr.com/photos/lujayhtiot/6161811080/
Vantaan Kotikoivu: http://www.flickr.com/photos/lujayhtiot/6161817192/
Välipohjan tekoa: http://www.flickr.com/photos/lujayhtiot/6161305255/
Välipohjan tekoa 2: http://www.flickr.com/photos/lujayhtiot/6161825716/
lujabetoni.fi/hybridi

Lisää uutisia