X
Julkaistu: 06.05.2011

Lujabetonin ja Siilinjärven kunnan yhteistyössä kierrätetään betonia

Siilinjärven kunta ja Lujabetoni Oy ovat tehneet sopimuksen 18.4.2011, jossa Siilinjärven kunnan Jukolan alueella teollisuustontin esirakentamiseen hyödynnetään Lujabetonin ylijäämäbetonia. Siilinjärven kunnalla on useita teollisuustontteja, jotka eivät nykytilassaan kelpaa rakentajille. Nämä pehmeikkötontit voidaan vahvistaa kantaviksi ylijäämäbetonilla, jota Lujabetonilla tulee vuosittain 2000 kuutiota.

Kyse on koehankkeesta, jonka onnistuessa ylijäämäbetonia ryhdytään hyödyntämään Siilinjärvellä laajemminkin, kuten Jukolan teollisuusalueen kolmella muulla tontilla, ja sen jälkeen Radantauksen alueen tonteilla.
– Jos hanke onnistuu, on meillä mahdollisuus toimittaa Siilinjärven kunnan rakennuskohteisiin betoniamme kymmeniksi vuosiksi, kertoo Lujabetonin betonituotteiden yksikönjohtaja Sakari Petsalo.

Kierrätys tuo säästöä
Hankkeella on erittäin merkittävä hyötyarvo kierrätysnäkökulmasta.
– Tämä hanke osoittaa, että betoni on rakennusmateriaali, joka palvelee rakennettua ympäristöämme pitkällä aikavälillä, Petsalo kertoo.
Sopimuksen myötä ylijäämäbetoni kuljetetaan tontille Lujabetonin Siilinjärven ja Kuopion tehtailta. Ennen sopimusta ylijäämäbetoni on viety Kuopioon Heinälamminrinteen jätekeskukselle.
– Lyhyellä ajomatkalla tulee vähemmän liikenteen päästöjä, ja samoin Lujabetoni säästää myös ajokustannuksissa. Siilinjärven kunta puolestaan säästää saadessaan ilmaista täyttömateriaalia teollisuustonteilleen. Kyse on aidosti molempia osapuolia hyödyttävästä tilanteesta, kertoo Siilinjärven kunnan tekninen johtaja Ari Kainulainen.

Näin ylijäämäbetoni hyödynnetään
Esirakentamisessa käytettävä täyttömateriaali on puhdasta ylijäämäbetonia. Ylijäämiä tulee silloin, kun betonin valusuppilot ja betoniautot pestään tai jos erä on epäonnistunut. Käytettävästä ylijäämäbetonista otetaan säännöllisesti näytteitä, joita seurataan haitta-aineiden varalta, joten sen käyttö on turvallista. Lisäksi kunta sijoittaa materiaalin vain alueille, jotka eivät ole pohjavesialueilla tai vedenottamoiden suojavyöhykkeillä.

Lujabetoni kuljettaa betonin tontille, jossa maansiirtoliike R. Heiskanen pilkkoo betonin sopivaan kokoon ja levittää sen tontille. Pohjois-Savon ELY-keskus on rekisteröinyt hyödyntämistoiminnan ympäristösuojelun tietojärjestelmään, ja kunnan puolelta toimintaa ja näytteitä valvoo ympäristönsuojelutoimisto.

Lisätietoja:
Sakari Petsalo, Lujabetonin betonituotteiden yksikönjohtaja 044 585 2363
Ari Kainulainen, Siilinjärven kunnan tekninen johtaja 044 740 1501

Lisää uutisia