X
Julkaistu: 23.09.2010

Steamrator ja Lujabetoni kehittivät yhdessä uuden energiatehokkaan kiviaineksen täsmälämmittimen betoniteollisuuteen

Höyrynkehittimiin erikoistunut ristiinalainen Steamrator Oy ja Lujabetoni Oy ovat usean vuoden yhteistyön tuloksena kehittäneet uuden energiatehokkaan ja ympäristöystävällisen täsmälämmittimen betoninvalmistuksessa tarvittavan kiviaineksen lämmittämiseen talviolosuhteissa. Uusi, ylipaineista kuumailmaa ja matalapaineista höyryä puhaltava lämmitin säästää energiaa jopa 80 % verrattuna perinteiseen höyryjärjestelmään.

Betoninvalmistuksessa tarvittava kiviaines joudutaan kylmissä olosuhteissa sulattamaan ja lämmittämään siiloissa ennen massan valmistusta. Varhaisimmat järjestelmät puhalsivat siiloihin höyryä ja seuraavat, niin sanotut turbomallit höyryä ja pakokaasua. Kaksi vuotta sitten Steamrator Oy ja Lujabetoni Oy aloittivat kehitysyhteistyön, jossa hyödynnetään Steamratorin 30 vuoden kokemusta höyrynkehittimistä ja Lujabetonin 60 vuoden kokemusta betoninvalmistuksesta. Yhteistyön tuloksena on nyt syntynyt uusi, erittäin energiatehokas ylipaineista kuumailmaa ja matalapaineista höyryä puhaltava täsmälämmitin, jota on jo kokeiltu Lujabetonin Taavetin elementtitehtaalla vuoden verran. Seuraavaa, pilottikokeilun perusteella parannettua versiota, asennetaan parhaillaan Lujabetonin Loimaan tehtaalle.

– Käyttöhenkilöstömme Taavetin tehtaalla on ollut erittäin tyytyväinen uuteen täsmälämmittimeen. Sisäänajotesti on ollut todella rankka, sillä viime talven pakkaset olivat ennätyksellisiä. Silti laitteisto toimi moitteettomasti ja energiakulumme putosivat selvästi, kertoo teknologiapäällikkö Tero Kokkonen.

Parempaa betonia
Kiviaineksen sulatuksessa höyry sulattaa nopeasti, mutta ongelmana on helposti kiviaineksen liika kosteus betonin suhteitusprosessissa. Kuumailma taas ei tuota kosteutta, mutta sulattaa hitaasti. Uudessa täsmälämmittimessä voidaan käyttää hyväksi kuumailman ja höyryn parhaat ominaisuudet niin että niiden suhde on aina optimaalinen. Lopputuloksena on tasainen kosteudenhallinta yhdistettynä nopeaan lämmitykseen. Kosteudenhallinta on erityisen tärkeää nykyaikaisissa erikoisbetoneissa, kuten itsetiivistyvä betoni ja HT-lattiabetoni. Täsmälämmittimen avulla betonin valmistus on kustannustehoasta ja prosessi hallitaan paremmin, jolloin tuloksena on parempaa ja entistä tasalaatuisempaa betonia.

Uutta energiatehokasta tekniikkaa
Uusi täsmälämmitin käyttää sulatettua kiviaineskuutiota kohti energiaa vain 20 % perinteisiin höyryjärjestelmiin verrattuna. Hyötysuhde on erinomainen, lähes 97 %, joten lähes kaikki sen käyttämä energia saadaan talteen. Lisäksi järjestelmä on turvallinen, sillä siiloon ei ajeta savukaasuja, jotka saattaisivat tietyissä olosuhteissa aiheuttaa työturvallisuusriskejä.

Lujabetonin ilmanjakolaite lisää tehoa
Täsmälämmittimen tehoa lisää myös Lujabetonin siiloihinsa kehittämä ilmanjakolaitteisto. Perinteisesti sulattavaa höyryä on puhallettu kiviainekseen siilon pohjasta, jolloin siilon pintaosassa kiviaines pysyy jäätyneenä. Lujabetonin järjestelmässä höyryä ja kuumailmaa puhalletaan siiloon eri tasoilta niin että kiviaines sulaa nopeammin ja tasaisemmin. Tämä vähentää tarvittavan energiamäärän murto-osaan entisestä.

Vientituote
Steamrator Oy on aloittamassa tuotteen myynnin Suomessa. Lisäksi vientinäkymät ovat lupaavat:
– Steamratorilla on oma vahva myyntiorganisaatio Venäjällä, joten lämmittimen markkinointi tullaan käynnistämään kuluvan syksyn aikana myös siellä. Tämän jälkeen suunnitelmissa ovat länsimarkkinat – Ruotsi etunenässä. Uskon vahvasti, että uudella energiatehokkaalla ratkaisullamme on hyvät mahdollisuudet menestyä markkinoilla, vakuuttaa Steamratorin toimitusjohtaja Jyrki Valkonen.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Jyrki Valkonen Steamrator Oy, 050 545 3141, jyrki.valkonen@steamrator.fi
Teknologiapäällikkö Tero Kokkonen, Lujabetoni Oy, 044 585 2250 , tero.kokkonen@luja.fi

Julkaistu: 26.06.2024

Lujabetonin ja YBT:n omistama betonielementtiyritys Prefabmästarna Sverige AB on tehnyt merkittävän yrityskaupan – Laajentaa kapasiteettiaan tulevia Pohjois-Ruotsin teollisuushankkeita varten

Vihreän siirtymän teollisuusinvestointien myötä Prefabmästarna Sverige AB näkee betonielementtimarkkinoiden kasvavan Pohjois-Ruotsissa. Vastatakseen kasvaviin tarpeisiin yritys on jatkuvasti kehittänyt olemassa olevaa elementtiliiketoimintaansa Öjebynissä ja vahvistaakseen edelleen asemaansa yhtiö on hankkinut 100 % Norsjö Betong AB:n osakkeista yrityskaupalla 25.6.2024. Prefabmästarna Sverigen liikevaihto oli noin 26 M€ vuonna 2023 ja Norsjö Betongin liikevaihto noin 6 M€.

Lue lisää
Lisää uutisia