X
Julkaistu: 11.03.2010

Lujabetoni tuo markkinoille maailman ensimmäisen jatkettavan pienpaalujärjestelmän

Suuri suomalainen teräsbetonipaaluvalmistaja Lujabetoni Oy tuo markkinoille jatkettavan teräsbetonisen pienpaalun, joka korvaa monta perinteistä perustustapaa keveiden rakennusten ja rakennelmien kohdalla. Omakotirakentajalle betoninen pienpaalu on erityisen edullinen, koska sen lyömiseen on kehitetty tavalliseen kaivinkoneeseen sopiva lyöntilaite. Se on myös ympäristöystävällinen, koska paaluhukkaa ei synny lainkaan. Jatkettava betoninen pienpaalu perustuu Lujabetonin kymmenen vuoden aikana kehittämään JOPI (Juuri Oikea PItuus)-teknologiaan, jota ei ole muualla maailmassa. Lujabetoni on patentoinut pienpaalujärjestelmänsä.

Lujabetoni on kehittänyt pienpaaluaan useita vuosia ja suunnittelussa on ollut mukana Suomen johtavia suunnittelu- ja tutkimustahoja. Pienpaalun pohjana on yhtiön aiemmin kehittämä JOPI-paalutekniikka, jossa erillinen sahauslaite katkaisee maan pinnalle jäävän ylimääräisen pituuden, joka voidaan käyttää taas seuraavan paalun lyömisessä hyväksi. Paalutusjärjestelmä on sangen ympäristöystävällinen, koska hukkaa ei synny lainkaan ja betonia kuluu vähemmän. Lisäksi pienpaalut voidaan valmistaa kuuden metrin vakiopituuksina, mikä tuo kustannustehokkuutta sekä valmistukseen että kuljetukseen pienempien autojen muodossa. Asiakkaalle tämä merkitsee sitä, että paaluja on aina riittävästi.

Lyönti tavallisella kaivinkoneella
Lujabetonin kumppani Koneplaneetta Oy on kehittänyt pienpaalun lyömiseen sopivan lyöntilaitteen, joka voidaan liittää tavalliseen kaivinkoneeseen, jota työmaalla tarvitaan muutenkin. Kaivinkone on perinteisiin paalutuskoneisiin verrattuna huomattavasti kevyempi ja maastokelpoisempi ja näin ollen ajoväyliä ei tarvitse vahvistaa. Paalutus on parhaassa tapauksessa mahdollista toteuttaa työmaan muiden kaivuutöiden yhteydessä, koska pikakiinnitteinen paalutuslaite on nopeasti vaihdettavissa kauhan tilalle.

Edullinen ratkaisu omakotitaloihin ja keveisiin rakennelmiin
Pienpaalu soveltuu keveisiin rakennelmiin paaluttamaan pehmeätä ja huonosti kantavaa maata. Tällaisia rakennuksia ovat muun muassa pientalot eli omakoti-, rivi- ja paritalot. Keveitä rakennelmia löytyy myös liikerakentamisen piiristä sekä maataloudesta ja tienrakennuksesta. Tällaisiin kohteisiin nykyiset teräsbetonipaalut ovat tarpeettoman järeitä ja niihin sopii Lujabetonin kehittämä uusi pienpaalu. Pienpaalu on nimestään huolimatta kuitenkin sangen tukeva perustus, sillä se menee pehmeän maan läpi kantavaan kerrokseen asti. Esimerkiksi meluseinissä ja aidoissa pienpaalu toimii sekä paaluperustuksena että pilarina ja korvaa monta perinteistä perustustapaa. Lisäksi maastokelpoisilla kaivinkoneilla päästään vaikeisiinkin paikkoihin.

– Pienpaalujärjestelmämme on uraa uurtava ja erittäin kilpailukykyinen. Tavoittelemme sille kansainvälistä myyntiä ja tuotantomme laajentamista ulkomaille, kommentoi Lujabetonin toimitusjohtaja Mikko Isotalo.

Lisätietoja:
Betonituotetyksikön johtaja Sakari Petsalo, Lujabetoni Oy, 044 5852 363
Toimitusjohtaja Mikko Isotalo, Lujabetoni Oy, 044 5852 305

Lisää uutisia